A sóska kora tavasztól a konyhaasztalra kerülhet, és ez
örvendetes: immunerősítő tulajdonsága révén a téli hónapok után felpezsdítheti
szervezetünket.
Ismerjük meg!
A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae)
családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Magja apró, ennek ellenére
csírázóképességét 3-4 évig megtartja. Levelei vastagok, nyíl alakúak, szélük
ép, az alsók hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. Virágai laza
bugavirágzatban állnak. Egyes vidékeken a nép nyelve bábikónak vagy rekenyének
nevezi. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit
is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav
tartalmának köszönheti Egész Európában őshonos, de megtalálható
Észak-Amerikában és Ázsiában is. A Kárpát-medencében vadon is előfordul, szinte
mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves,
feltört és nem művelt talajokon. Jól tűri a hideget, a fagyot, viszont a
meleget kevésbé bírja. A tápanyagban gazdag, inkább savanyú vagy közömbös
talajt kedveli.
Márciustól egészen késő őszig (tenyészidő) gyűjthető, de a
legízletesebb a virágzás előtti (március-április) időszakban. A mezeis sóska a
juhsóskával könnyen összetéveszthető, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi
fogyasztásra. A termesztett fajták között elsősorban a télállóságban és a levél
színében, illetve méretében van különbség.
Hazánkban kevésbé ismert az angol sóska (Rumex potientia L.)
és a francia sóska (Rumex scutatus L.), amelyek abban különböznek a közönséges
mezei sóskától, hogy télállóságuk jobb.
Miért jó?
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és
vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is
fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő,
élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó
tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni
védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban
vértisztító szerként alkalmazzák.
Hogyan fogyasszuk?
A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A
friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik.
Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt
sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Sok
háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával,
tejföllel ízesítik.
Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor
az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre,
ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben
kiválóan eláll.
Tippek - tanácsok
Aki konyhakertjében sóskát szeretne, az egyrészt vetheti,
másrészt tőosztással szaporíthatja. A vetés ajánlott sortávolsága 30-40 cm.
Tőosztás esetén egy tő 3-5 részre szedhető szét. Apró magja viszonylag nehezen
csírázik, és a tavaszi gyomok hamar elnyomhatják, ezért érdemesebb talán
tőosztással szaporítani. Erős gyökérzete jól hasznosítja a talajnedvességet, de
ha öntözik, akkor még gyorsabban fejlődik.
Szerencsére nem sok kártevője van, leginkább a földibolha
szokott kárt tenni benne. A friss sóska hűtőszekrényben néhány napig
minőségkárosodás nélkül eltartható.
Érdekesség
Szedését akkor érdemes kezdeni, amikor a lomblevelei a
teljes nagyságot elérték, megvastagodtak. A betakarítás alkalmával ügyelni kell
arra, hogy a fiatal leveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi termést
csökkenthetjük. A hűvösebb, esős időben gyűjtött sóska íze enyhébb, mint a
hosszú száraz időszakban fejlődőé.
Forrás: sokszinuvidek.hu
0 Megjegyzések