Galgamácsa nevét először a középkorban említették, környezetét nagyon régóta emberek lakják. Mácsa egyike volt az Ákos-nemzetség hatalmas birtokát kitevő településeknek már 1284-ben. A község nevét a Sydo nemzetségből származó Mácsától (1237-1267) kapta. 1421-ben Alsómacha és Felsewmacha még két külön településként szerepelt. A község a török hódoltság alatt sem pusztult ki. A 14. században épült épületei közül a katolikus templom kivételével földig pusztult. A 18. század közepén gróf Grassalkovich Antal szerezte meg a tulajdonjogát, ettől kezdve a gödöllői uradalom sorsában osztozott. 

A falu 1827. március 23-án leégett, csupán 7 ház maradt épségben.

A község a Galgamácsa nevet 1900. november 26-án vette fel, a Statisztikai Hivatal ajánlása alapján.

Viselete nagyon hasonlít a Galgahévízi viselethez, annyi különbséggel, hogy itt kevesebb alsószoknyát hordtak a lányok, mint Hévízen.
Jellemző, hogy amikor a többi viselet színes és pompás formájú, ők egyszerű és színtelen öltözékeket hordtak és a férfiak munkakereső célú elvándorlását követően (1930-as évek) az asszonyok, akik otthon maradtak, a helyi ruhákat tarkává és sokszínűvé fejlesztették.

Jellemzőik: posztószoknya, az ujjas és a kendő és azt tekintették szépnek, ha „virít a ruha", vagyi sitt is jellemző a hímzett mellény, díszes, hímzett szalag, színes öltözet.