A csípős mustár rendszeres fogyasztásával csökkenthető
bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázata - állapították meg a Freiburgi
Egyetem kutatói.
A kísérleti személyek naponta 20 g csípős mustárt ettek.
Ezek után vért vettek tőlük, majd a vérmintát rákkeltő anyagokkal reagáltatták.
Az eredmények szerint a mustárt fogyasztó személyek fehérvérsejtjei rendkívül
aktívvá váltak. Sokkal hatékonyabban és könnyebben semlegesítették a veszélyes
anyagokat, mint a mustárt nem evő kontrollcsoport tagjaié. A kutatók azt is
megállapították, hogy ez a védőhatás a mustár elfogyasztása után még egy ideig
fennállt. A rákgátló hatásért felelős anyag a mustárolaj, amelynek a mustár
csípős ízét kölcsönzi. Minél csípősebb a mustár, annál erőteljesebb a sejtvédő
hatása.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések