Majdnem elvesztette az egyik lábát egy amerikai nő a
grapefruit diéta miatt, amelynek következtében vérrög keletkezett
szervezetében.
A 42 éves nő fogamzásgátló tablettát szedett, és az orvosok
szerint a grapefruit befolyásolta, ahogy szervezete feldolgozta azt. A tavaly
novemberben Washington államban történt szokatlan esetről az amerikai Lancet
orvosi lap számol be.
A szakemberek hangsúlyozzák, az eset szokatlan, ám felhívják
a figyelmet arra, hogy a szélsőséges étrend előre nem látható következményekkel
járhat.
A nő jó általános egészségnek örvendett, kicsit túlsúlyos
volt, és ezért fogyókúrába kezdett. Rosszulléte előtt három nappal kezdte a
diétát, minden reggel megevett 225 gramm grapefruitot, bár azelőtt nemigen
evett ebből a gyümölcsből. Elmondása szerint a kórházba kerülése előtti napon
hosszú órákon át autózott, és utána háta alsó részéből egészen a bal bokájáig
sugárzó fájdalmat érzett. Amikor a kórházba ért, nehezen járt, légszomja volt
és feledékenynek mutatkozott. Másnapra a bal lába belilult.
Az ultrahang vizsgálatnál derült ki, hogy a balláb vénájában
nagyméretű vérrög van, és attól tartottak, üszkösödés miatt elveszítheti a
lábát. Kezelőorvosai szerint a vérrög kialakulásához több tényező járult hozzá:
volt egy öröklött rendellenessége, ezenkívül fogamzásgátló tablettát szedett,
és a hosszú mozdulatlanság is közrejátszott.
A három napon át fogyasztott grapefruit következtében
megemelkedett ösztrogénkoncentráció felboríthatta az egyensúlyt. Az orvosok
arra gyanakodnak, a gyümölcs blokkolta egy kulcsfontosságú enzim tevékenységét,
amelyik normális esetben lebontja a fogamzásgátlóban lévő ösztrogént.
A grapefruit magas C-vitamin tartalma miatt a téli
hónapokban nagyon hasznos déligyümölcsünk. Kicsit kesernyés íze miatt kevesen
használják. A hártyák eltávolítása után íze sokkal kellemesebbé válik. Az
1750-es években fedezték fel, valószinüleg Barbadosban.
Az édes narancs és a körte alakú pummelo természetes
keresztbeporzásának végeredménye lett a grapefruit. Régen „tiltott gyümölcs”
-nek nevezték.Később változtatták meg a nevét grapefruitra, ami
“szőlőgyümölcs”-öt jelent, mégpedig azért, mert a szőlőhöz hasonló fürtökben
lóg a fán. Nálunk kapható változatok közül a nagyobb fajta ízletesebb,
aromásabb. A sárga grapefruit kicsivel édesebb, mint a rózsaszín, ez utóbbiban
visziont beta-karotin is van.
Alacsony kalóriatartalmú, továbbá tartalmaz olyan enzimeket,
melyek zsírégető hatásúak az emberi szervezetben, így fogyasztása
testsúlycsökkenést eredményezhet. Javasolt egy-egy fél grapefruit elfogyasztása
minden étkezés előtt fél órával. C, B, E, K vitamint, káliumot, kalciumot,
foszfort, valamint rostanyagot, gyümölcssavat tartalmaz.
Forrás: szimpatika.hu
0 Megjegyzések