2045 négyzetméteres ideiglenes munkaterület épült Németországban 550 bála újrahasznosított papírból, mely még a kemény esőknek és erős szélnek is ellenáll.

Nem ritka, hogy újrahasznosított papírból különböző lakberendezési tárgyakat készítenek, mint tapéta vagy bútorok. Az azonban elsőre kicsit meglepőnek tűnhet, hogy kizárólag a látszólag gyenge anyagot használják fel egy épülethez.

200.000 dolláros támogatással egybekötve kapták berlini székhelyű építészek azt a megbízást, hogy tervezzenek és kivitelezzenek egy épületet az UNESCO Világörökség részét képező régi bányászati területre.

A testvérpár kísérletezni kezdett a környék élelmiszerboltjaiból beszerzett papírok újrahasznosításával, mígnem megtalálták a módját, hogyan hozzanak létre papírbálákból jól szigetelő szerkezetet, ami az esőzéseknek is ellenáll.

Természetesen egyelőre nem a legszebb szerkezet a papírbálákból készült épület, ugyanakkor az építész páros vallja, több kutatással bőven ki lehet aknázni a papírbálákkal való építkezésben rejlő potenciálokat, és nagyobb kihívásokhoz is alkalmazhatóak lesznek a jövőben.

Forrás: tisztajovo.hu