A hagyományhű borászok ma még kikérik maguknak, amikor
világpolgár világkóstolók a terroirról faggatják őket. Nem biztos, hogy jól
teszik: amint az a Terroir Club minapi kóstolóján is kiderült, a francia
szavakat mormoló közönség éppenhogy az eredetit, a tradicionálisat keresi.
Tisztességben megőszült, hajlott hátú borászok afféle úri
huncutságnak tartják a terroirra való hivatkozást: vannak ők, akik az
évszázados, sőt, évezredes metódusok szerint készítik boraikat, esetleg már
be-beruháznak egy acéltartályra, erre megjelenik egy csomó öltönyös figura,
akik francia szaknyelven hablatyolnak, és közben a kőzetről meg a kitettségről
tesznek fel okoskodó kérdéseket. Ez a rövid írás nem fogja meggyőzni a
kétkedőket, csupán arra kíván rámutatni, hogy a két tábor egyáltalán nem két tábor,
ha nem lenne politikai áthallása, megkockáztatnánk, hogy egy a tábor, egy a
zászló.
A bor személyisége
Azok a termelők, akiknek a Terroir Club forgalmazza a
borait, szintén a régi hagyományokhoz kívánnak visszanyúlni, csahogy ezt
roppant tudatosan teszik. A borászok új generációja sok esetben már
kísérletezett a modern technológiával, bejárta a világot, tudja, milyen hatása
van bizonyos növényvédő szereknek, megismerte a szőlő nélküli borkészítés
csínját-bínját, és nem feltétlenül azért döntött a nagyapák módszere mellett,
mert csak azt látta kisgyerekként, hanem azért, mert meggyőződése lett, hogy a
szőlőnek személyisége van. A természethű borászat - még akkor is, ha néhányan
racionálisan megmagyarázhatatlan holdfázishatásokról és preparátumokról
beszélnek - tulajdonképpen arról szól, hogy a borász nem a saját vagy a piac
ízlésének megfelelő bort vegyészkedik össze, hanem igyekszik kitalálni, milyen
szeretne lenni a bor. És ez nem csupán (szó)mágia.
Minden szőlőnek megvan a maga kultúrája
Minden földdarabnak, domboldalnak és szőlőfajtának megvan a
maga kultúrája, ökoszisztémája, és ha az ember csupán arra szorítkozik, hogy
elhengerítse a borrá válás útjában álló akadályokat (kártevők, túlburjánzás,
stb.), akkor megismerhet valamit a genius lociból, a hely szelleméből. Így a
borozgatás nem a lerészegedés, netán a legújabb maracujás fajélesztők
élvezetének eszköze lesz, hanem az adott hely megismerésének egyedi lehetősége.
Ebben a tekintetben a borász nem mágus, bűvész vagy mester, csupán az adott
terület szolgája, aki alázatosan a háttérbe húzódik. Bizonyos szempontból pedig
pap, aki a ráérez a szőlőre, a terroirra - és persze a borra is. Mindezt persze
nem azért írjuk, hogy meggyőzzük a kétkedőket vagy mentegessük azokat, akik
fakézzel csömöszölik a szőlőt: csupán jelezzük, hogy a világ kereke egyre
inkább errefelé forog, mind a bortermelésben, mind pedig a gasztronómiában.
Aszútörkölyös sajt
Az újdonságoktól rettegő hazai borászok szemében már eleve
gyanús nevű Terroir Club tavaszi kóstolóján a természetre hangolt ételekkel és
italokkal lehetett találkozni. Újdonságként lehetett elkönyvelni a bakonyi
Szilvi bio sajtjait. A szimpatikus fiatals házaspár teljesen biodinamikus módon
készíti el a tejtermékeit, eddig csupán tehéntejből, de néhány hónap múlva
kecskékkel is foglalkoznak majd. (Ráadásul van humoruk is: vörös kan mangalicájuk
megérkezéséről ezt a filmet készítették:
http://elobolygo.com//?q=blog/blogpost/8) A gomolya-, félkemény sajtok
meggyőzőek, és igazi különlegesség a rúzsos (vöröspenészes) sajtjuk, amelyet
érlelés közben a tokaji Demeter Zoltán aszútörkölyével kenegetnek. Aki
belekóstol, egyszerre találkozik egy csepp Hegyaljával a Bakonyban.
Azért is hasznos ilyen rendezvényekre járni, mert össze
lehet hasonlítani a külföldi tradíciókat a magyarországi hagyományokkal, sőt, a
külhoni terroirokat a hazaiakkal. Az avatatatlan szemlélődő már abból is sokat
tanulhat, ahogyan a szép, élénk és ropogós chenin blanc - furmint házasítást
(2011) vagy férfias ütítőt (pinot noir rozé, 2012) készítő Beöthy János könnyes
szemmel kóstolja végig a francia fehérborokat. A szakállas óriás sóhajt egyet,
majd belefeledkezik például a burgundiai ikonpincészet, a Leroy almás-citrusos
Blanc Fleurs de Vignes-ébe, ami egy érdekes kísérlet. Az Európai Unió nem
tiltja a különböző évjáratok házasítását, ezért a borászat legújabban azzal
kísérletezett, hogy a 2009-es, 2010-es és 2011-es évjáratokat
"ötvözte", majd egy évre hordóba zárta. Az eredmény egy igazán
izgalmas bor lett. A Nikolaihof Riesling Federspiel Vom Stein 2011-ből pedig
szavak nélkül azt magyarázza el, mit tud a rizling tőlünk nyugatabbra.
Biodinamikus portugieser
A Terroir Club friss felfedezése a villányi Wassmann Pince.
Ralf Wassmannal és Susann Hanauerrel, a kifejezetten a portugieser fajta miatt
Baranyába költözött német házaspárral már öt éve megismerkedtünk, az izlandi
lovakat tartó, mindössze két és fél hektáron gazdálkodó borászok azóta igencsak
kinőtték magukat. Biodinamikus portugieserük egyre több versenyen hoz el
aranyakat, ők pedig a legnevesebb villányi pincészetek biotanácsadóivá léptek
elő.
Vannak, akik fiatal koruk ellenére már régi motorosoknak
számítanak a Terroir Clubnál. Ilyen például a Pósta Borház, amely nem csak
gyönyörű 2011-es kadarkájával, de szőlőmagolajával és -lisztjével is
előrukkolt. A Fertő-tó mellől Ráspi érkezett a 2011-es Kopárral, ami nem
mészköves talajon, hanem gyakorlatilag száz százalék mészkőn termett - innen is
a dűlő neve. A tüzes bor mellett még a szintén 2011-es Kacsót emelnénk ki, ami
csóka szőlőből készült, és Ráspi szerint "Istennel együtt hoztuk
össze". Ilyen felvezetés után talán már nincs is mit mondani. Utolsó
emlékünk talán éppen az, amint a Katolikus Rádió tudósítója e bor kóstolása
közben sűrűn bólogat.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések