Rohamosan veszítenek népszerűségükből a szusit az asztalok
között köröztetett futószalagokon felszolgáló éttermek Japánban, miután a
vendégek a gyorsaság helyett egyre inkább a frissességre helyezik a hangsúlyt.
A Japánban kaitendzusinak (forgó szusi) nevezett
felszolgálási módszer világszerte elterjedt, Magyarországon is megtalálható: a
fogások egy futószalagon járnak körbe az étterem asztalai körül, a vendégek
pedig kedvükre válogathatnak a mellettük elhaladó étkekből.
Ugyanakkor a szigetországban egyre többen csupán forgó
kirakatként tekintenek a rendszerre, és a futószalagokról való fogyasztás
helyett inkább friss szusit rendelnek a pincérektől. A korábban szokatlannak
tekintett rendelési mód a közelmúltban olyannyira elterjedt Tokióban, hogy
manapság már teljesen bevettnek számít a futószalagra mutogatással való
rendelés. Egy felmérés szerint a vendégek 61,1 százaléka egyáltalán nem nyúl a
futószalagon haladó tányérokhoz - számolt be a JapanToday hírportál.
A 60 éves múltra visszatekintő kaitendzusi
népszerűségvesztésének másik oka, hogy egyre több étterem helyez el az
asztaloknál érintőképernyős rendelési rendszert, amelynek segítségével gyorsan
lehet friss szusit kérni. A rendelés egyenesen a konyhába megy, garantálva,
hogy a lehető legrövidebb idő teljen el a rendelés leadása és az étel
elkészítése között.
A fogyasztói szokások változása miatt számos japán
szusiétterem átalakította a futószalagos rendszert. Az asztaloknál
érintőkijelzőket helyeztek el a rendeléshez, míg a többemeletes
futószalagrendszert úgy szerelték át, hogy azon keresztül az ételek köröztetése
helyett minél hamarabb az asztalokhoz tudják küldeni a megrendelt fogásokat.
Vendéglátóipari szereplők szerint az is előfordulhat, hogy
az igények megváltozása miatt hamarosan kihal a nagy múltú, bevezetésekor
rendkívül modernnek és egyedinek számító rendszer. Egyelőre annyi biztos, hogy
számos tokiói útikönyvet és gasztronómiai kalauzt kell majd átírni a
kaitendzusi éttermek átalakulása miatt - írta a JapanToday.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések