Hozzávalók / 10 adag

15 kg zöldbab
10 teáskanál só (üvegenként 1 tk)
10 késhegynyi nátrium-benzoát (üvegenként 1 késhegynyi)

Elkészítés

A zöldbab tetejét és végét lecsípjük. Ha gondoljuk, fel is darabolhatjuk. Megmossuk, és az esetleges hibákat kivágjuk.
Egy fazékban vizet forralunk, és beledobjuk a babot. 10 percig előfőzzük. Az üvegeket közben elmossuk és lecsepegtetjük.
Ha letelt a 10 perc, akkor hideg vízbe rakjuk 2 percre.
Megtöltjük vele az üvegeket, és mindegyik tetejére 1 teáskanál sót rakunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy legyen 1 ujjnyi hely az üveg szájától képest. Mindegyik üveg tetejére 1 késhegynyi Na-benzoátot teszünk.
Rácsavarjuk a tetőt szorosan.
Egy nagy fazék aljába 3-4 konyharuhát teszünk, és beleállítjuk az üvegeket. Annyi vizet öntünk rá, hogy 3 ujjnyira ellepje az üvegeket. (Ha nem tetőt, hanem csak celofánt raktunk az üvegekre, akkor elég az üveg válláig tölteni vízzel.)
Feltesszük a gázra, és forrástól számított 120 percig teljes lángon fedő alatt dunsztoljuk.
Ha letelt az idő, akkor elzárjuk a gázt, és hagyjuk kihűlni másnapig.
Használat előtt a babot legalább 10 percig forralni kell!