Hozzávalók / 4 adag

50 dkg fejtett bab
4 közepes db sárgarépa
4 közepes db fehérrépa
1 közepes db zeller
1 kis db karalábé
2 közepes db zöldpaprika
3 közepes db paradicsom
2 kis db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
4 db zellerlevél
2 db babérlevél
4 szál kakukkfű
10 szem fekete bors
2 dl tejföl
2 kávéskanál só
2 l víz (kb.)

Elkészítés

Az átöblített babot a babérlevéllel, egy-két ág kakukkfűvel, teatojásba tett szemes borssal és késsel meglapított fokhagymagerezdekkel, kevés sóval, vízben főzni kezdjük. 15 perc előnyt adunk neki a zöldségekkel szemben, ezeket addig pont megtisztítjuk.
A félig már puha bab mellé mehetnek a zöldségeket, a zöldpaprika, a paradicsom, a félbevágott vöröshagyma (szétfőve dúsítja a levet), a csokorba kötött zellerlevél, a petrezselyem felaprított szára. Még 15-20 perc főzés, és kész is.
Tálaláskor megszórjuk a finomra vágott petrezselyemlevéllel, aki szereti, adhat hozzá tejfölt.