Hozzávalók / 6 adag

1 kg paprika (előkészítve)
100 g barnarizs (előfőzött)
250 g vöröshagyma
100 g repceolaj (50 g a hagymához, 50 g a rántáshoz)
900 g csirkemell filé
90 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
200 g sűrített paradicsom
30 g édesítőszer (vagy cukor)
1.5 l víz
1 db tojás
10 g só
15 g fűszerpaprika
10 g fokhagymapor
5 g bors
10 g majoranna
Elkészítés

Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát az olaj felén, majd tegyük félre.
Főzzük a zacskós barna rizst a csomagoláson meghatározottnál öt perccel rövidebb ideig, majd hagyjuk kicsit hűlni.
Daráljuk le a csirkemellet, majd keverjük össze a tojással, fűszerekkel (a pirospaprika kivételével), hagymával és rizzsel. Töltsük kiskanállal a kicsumázott paprikákba, jól tömködjük is le.
Rendezzük a paprikákat egy mély lábasba. Ha maradt a töltelékből, vizes kézzel formázzunk belőlük gombócokat, ezeket tegyük a paprikák tetejére. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, ami éppen hogy elfedi a lábas tartalmát, sózzuk meg, majd mérsékelt lángon kezdjük el főzni. Figyeljünk rá, hogy ne forrjon lobogva, attól széteshet a töltelék.
Nagyjából fél óra után készítsük el a rántást. Felforrósított olajon, alacsony lángon pirítsuk világosra a lisztet, majd a tűzről lehúzva adjunk hozzá egy keveset a paprika levéből. Alaposan keverjük el, majd adagoljunk hozzá még levet, míg könnyen keverhetővé válik, és nem csomósodik. Ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát és a sűrített paradicsomot, valamint az édesítőt. Jól keverjük el, és öntsük rá a paprikára. Főzzük néhány percig, míg besűrűsödik a mártás.
Tálaljuk főtt krumplival.