hozzávalók / 4 adag

200 g mandula (hántolatlan)

elkészítés

A hántolatlan (azaz a barna, belső héjat még viselő) egész mandulákat helyezzük a késes aprítógépbe, és kezdjük el aprítani a mandulát.
A mandulavaj készítésének trükkje a fokozatosság, és a türelem. Ne akarjuk látni rögtön a mandulakrémet, először nyilván a hagyományos aprítás zajlik majd, és egyszer csak, 5-10 perc után lesz krémes állagú az étel. Legyünk türelmesek, 10-30 másodpercnyi aprítás után mindig kapargassuk le az aprítóedény faláról a krémet, majd aprítsunk újra.
5-10 perc után kárpótolni fog minket a krémes végeredmény, annak látványa, hogy a kemény mandulából, magas (és egészséges) zsírtartalmának köszönhetően miként lesz kenhető krém.
Ez a natúr változat, készíthetjük ugyanezt pirított mandulából, és ízesíthetjük is a krémünket ízlésünk szerint, akár mézzel, akár fűszerekkel, sóval is.
A kész krémet jól záródó edényben felhasználásig a hűtőben tároljuk.