Hozzávalók / 4 adag

Tésztához:
1 kg héjában főtt burgonya (sárga Ella a legjobb)
kb. 30 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
1 tojás
kb. 5 dkg zsír

Zsemlemorzsa:
zsiradék
csipet só
1 kk cukor
20-25 db közepes szemű eper
vaníliás kristálycukor a forgatásához

Elkészítés:
A főtt krumplit meghámozzuk, és még melegen áttörjük.
Hozzáadjuk a zsírt, a tojást, sót, és a lisztet fokozatosan adagolva tésztát gyúrunk belőle (vigyázzunk, mert ha túllisztezzük belágyul és ragacsos lesz, így már gombócnak nem tudjuk felhasználni).
Közben egy nagy fazék sós vizet odateszünk forrni. (Én nem szoktam kinyújtani a tésztát, egy gombócnyi tésztát a kezembe veszek, kör alakúra ellapítom, a közepébe teszek egy vaníliás kristálycukorba forgatott eperszemet, jól összenyomkodom.)
Miután a víz felszínére feljönnek a gombócok, még további 3-5 percig főzzük, majd egy szűrőkanállal kiemeljük, és pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
A morzsát kevés zsiradékon, sóval és cukorral, kis lángon állandóan kevergetve megpirítjuk, vigyázzunk, mert könnyen odakap.