Hozzávalók / 4 adag:
A leveshez
80 dkg karfiol
0.5 l tej
0.5 l csirke alaplé
2 csipet sáfrány
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
2 ek vaj

A tálaláshoz
2 ek petrezselyem (durvára vágott)
2 teáskanál olívaolaj (extra szűz)

Elkészítés:
A tejet az alaplével, és egy csipet sáfránnyal felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk.
Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és hozzáadjuk a forrásban lévő léhez.
Kb. 7-8 perc alatt (a karfoilrózsák méretétől függően) majdnem puhára főzzük a zöldséget.
A karfiolrózsák negyedét szűrőkanállal kivesszük és félretesszük.
A maradék karfiolt 2-3 merőkanálnyi lé kíséretében turmixban pürésítjük. Másik lábasba öntjük a pépet és felengedjük annyi főzőlével, hogy leves sűrűségű legyen. (Ehhez nem biztos, hogy az összes lére szükségünk lesz!)
Hozzáadjuk a másik csipet sáfrányt, igazítunk a leves ízesítésén (ha szükséges) és összeforraljuk.
Közben a félretett karfiolrózsákat egy serpenyőben a felhevített vajon megpirítjuk.
A pirított karfiolt elosztjuk a tányérokban, óvatosan felöntjük a levessel, olívaolajat csepegtetünk rá, frissen őrölt borssal és petrezselyemmel hintjük.