Hozzávalók:
4 db tojásfehérje
1 ek citromlé
225 g nádcukor
50 g mogyoróbél
300 ml habtejszín
A kompóthoz:
400 g szeder
6 ek világos nádcukor
1 db citrom
negyed tk őrölt fahéj

Elkészítés:
Verjük keményre a tojásfehérjéket a citromlével. Evőkanalanként dolgozzuk bele a nádcukrot, és verjük tovább addig, amíg sűrű, fényes masszát nem kapunk. Ezután óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a száraz serpenyőben megpirított, durvára vágott mogyorót. 

Kanalazzunk a masszából 8 db, egyforma méretű halmot sütőpapírral bélelt sütőtálcába, és képezzünk mindegyik közepén egy kisebb mélyedést. Süssük a pavlovákat a 140 fokra előmelegített sütőben kb. 75 percig. Ezután kapcsoljuk ki a készüléket, félig nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk benne kihűlni a sütiket. 

A kompóthoz kis lángon melegítsük meg a megtisztított szedret a nádcukorral, a citrom kifacsart levével és az őrölt fahéjjal. Akkor jó, ha a cukor teljesen megolvadt. Azután közepes lángon, lefedve főzzük 3 percig, amíg a gyümölcsszemek kissé össze nem esnek. Ügyeljünk rá, hogy ne főjenek szét!

Halmozzuk a pavlovák közepébe a kemény habbá vert tejszínt, és kanalazzunk rá 1 ek kompótot. A többi kompótot külön kínáljuk hozzá.