Most van a szilva szezonja, de ne csak a befőttes üvegeket töltsük meg a hagyományos szilvalekvárral, hanem együk nyersen, készítsünk belőle salátát, vagy adjuk hús mellé köretnek. Miért fogyasszuk és mit készítsünk belőle?
A szilva igen sokoldalú gyümölcs, hiszen készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, pálinkát, de akár savanyúságot is, kiváló alapanyag süteményekhez, vagy kandírozásra. Adhatjuk egytálételekhez, húsok mellé, de készíthetünk belőle édes vagy éppen savanyú mártásokat is. Természetesen nyersen is fogyasztható, értékes tápanyagait szervezetünk ebben a formában tudja a legjobban hasznosítani. 

Miért fogyasszuk?
 
A szilva tápanyagokban igen gazdag gyümölcs. Bőven tartalmaz A-provitamint, valamint C- és E-vitamint, melyek mind antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezért kiemelt szerepet tölt be immunrendszerünk védelmében. Ásványi anyagokban is gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz vasat, ezért vérszegénység esetén kifejezetten ajánlott gyümölcs, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot is.

Kipucolja a szervezetet

Mindezek mellett segíti emésztőrendszerünk munkáját is, hiszen gazdag rostokban - akár friss, akár aszalt formájában -, ezáltal kipucolja bélrendszerünket, eltávolítja a salakanyagokat, és felgyorsítja anyagcserénket. Remek hashajtó és vízhajtó, ezzel is segítve szervezetünk tisztulását. Stimulálja az epekiválasztást, valamint a máj és a vesék munkáját is. Az őszi időszakban éppen ezért érdemes szilvadiétát tartani, megtisztítva szervezetünket, mely így sokkal ellenállóbb lehet a hűvösebb, nyirkosabb időszak betegségeivel szemben.

Reggel és délelőtt elsősorban nyers formában fogyasszuk, délben húsok mellé párolva, vagy salátába téve, este joghurthoz, esetleg zabkásához adva. Készíthetünk belőle levest és turmixot is, egy kevés gabonaitallal dúsítva igazán tápláló vacsorát kapunk belőle.

Szilvás saláta recept

5 szem szilva, 1 fürt fehér szőlő, 1 szál újhagyma vagy egy marék snidling, 10 dkg camembert sajt, 4 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, fél mokkáskanál őrölt fehér- vagy rózsabors, 1 kiskanál porcukor, 2-3 dkg mandula- vagy dióbél.

A szilvát kimagvaljuk, kisebb kockákra vagy karikákra vágjuk, a szőlőszemeket a fürtről lefejtjük, ha nagyobbak, félbevágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, összekeverjük a gyümölccsel. Az olajban a citromlevet, a borsot és a porcukrot kiskanállal simára keverjük, a salátára öntjük, laza mozdulatokkal átforgatjuk. Tetejére halmozzuk a szeletelt sajtot. Tálaláskor a durvára vágott mandulát vagy diót is rászórjuk.