A francia diplomácia hivatalosan visszafogott a német választásokat illetően, s annak bizonytalan kimenetelét hangsúlyozza. A színfalak mögött azonban kész tényként kezeli, hogy Angela Merkel marad a kancellár, s nagykoalíció alakul - írta szombat délután megjelent számában a Le Monde.

MTI - A mértékadó francia balliberális napilap szerint Francois Hollande francia elnök számára az egyetlen bizonytalanság a vasárnapi német parlamenti (Bundestag-) választások előtt: neki sikerül-e először gratulálni a német politikusnak. "Ez már a kapcsolón fog múlni" - mondta az államfő egyik tanácsadója a lapnak.

A Le Monde értesülése szerint az Elysée-palotában kész tényként kezelik, hogy Merkel folytathatja a kormányzást, a kérdés csak az, hogy a konzervatív CDU/CSU pártszövetség melyik párttal léphet koalícióra. A francia külügyminisztériumban "nagyon valószínűtlennek" tartják a kiskoalíciót, miután azt sem lehet tudni, hogy a liberális FDP kiesik-e vagy bent marad a Bundestagban. A legvalószínűbbnek a szociáldemokratákkal (SPD) kötendő nagykoalíciót tartja a francia diplomácia.

Az elnöki hivatalban úgy érzékelték, hogy Merkel kampányában "részben választási okokból egy újfajta német érzékenység kristályosodott ki a munkanélküliség, a fiatalok munkavállalása és a szociális kérdések" körében - hangsúlyozta egy diplomatára hivatkozva a lap. A francia szocialista vezetés abban reménykedik, hogy miután a választások után a nagykoalícióval Merkel jelenlegi mozgástere csökkenni fog, a francia és német álláspontok közeledni fognak egymáshoz, s minden kérdésben előrelépések várhatók.

A nagykoalíció megalakulása a legtöbb területen a Le Monde szerint nem jelent majd valódi fordulópontot a francia-német kapcsolatokban, hanem inkább könnyítheti a közös álláspontoknak az utóbbi hónapokban már megkezdődött kialakítását. Párizs elégedetten nyugtázza, hogy Francois Hollande másfél évvel ezelőtti elnökké választása óta a gazdasági növekedés kérdésében Németország egyre jobban közeledik a francia állásponthoz, az adósságrendezés és a bankintegráció területén szintén, s erre a folyamatra a lap szerint a vasárnapi választási eredménynek nem lesz különösebb hatása.

Párizs ugyanakkor arra is számít, hogy a választás új impulzust ad a francia-német tandemnek. "A választási nyomás után Angela Merkel szabadabban tehet majd új kezdeményezéseket az európai kérdésekben, s tudja, hogy Franciaország készen áll ezekre a kezdeményezésekre" - mondták külügyi források a Le Monde-nak.

A lap szerint nem elhanyagolható tényező a jövőbeni francia-német kapcsolatokat illetően az, hogy Angela Merkellel ellenétben, aki 2012-ben nyilvánosan jelezte, hogy Nicolas Sarkozy újraválasztását szeretné Franciaországban, a szocialista Francois Hollande nem kampányolt a német baloldal jelöltje, Peer Steinbrück mellett. Párizs azt reméli, hogy ezt a berlini megfigyelők is értékelni fogják - írta a Le Monde.