Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nyugati, déli és középső területei fölé anticiklon nyúlik be az Atlanti-óceán felől, emiatt a mediterrán térségben és Franciaországban többnyire napos, eseménytelen az idő. Ugyanakkor az Írország, Izland és Délnyugat-Oroszország feletti középpontokkal örvénylő ciklonok hatására másutt nagy területen erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Alpoktól északra 12 és 17, a Földközi-tenger mentén pedig 25 és 30 fok között alakul, de Spanyolország déli részén 35, 36 fokot is mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé a már említett anticiklon peremén változó nedvességtartalmú levegő áramlik, marad az ilyenkor megszokotthoz képest néhány fokkal hűvösebb idő.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Szombaton a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenütt számíthatunk, majd éjszakára általában csökken a felhőzet, csak a Duna-Tisza közén és a Tisza mentén lehetnek felhősebb tájak. Vasárnap a nappali gomolyfelhő-képződés és a sok fátyolfelhőzet mellett délen-délkeleten több, északon kevesebb napsütés várható. Szombat estig még szórványosan fordulhat elő záporeső, a Tiszántúlon egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt. Vasárnap számottevő csapadék már nem várható. Az északnyugati szelet szombaton még többfelé erős, vasárnap már csak élénk széllökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között várható, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap jellemzően 17 és 20 fok között valószínű.