SZÁLKÁSÍTANI SZERETNÉK, VISZONT MÁR ANNYI MINDEN OLVASTAM, ÉS HALOTTAM, HOGY TELJESEN ÖSSZEZAVARODTAM, ÉS NEM TUDOM MIT HOGYAN CSINÁLJAK. MIELŐTT OLTÁRI ROSSZ RENDSZERBEN CSINÁLNÁM A DOLGOKAT, SZERETNÉK MEGKÉRDEZNI VALAKIT AKI ÉRT HOZZÁ.



MÁTÉ VÁLASZA:
Kezdjük az elejénél. A szálkásítás azt jelenti, hogy a testeden lévő zsírt redukálod, azaz a testzsírszázalékodat csökkented. Ezt az életmódod átalakításával tudod elérni. Két fő tényezőt kell figyelembe vennünk, az egyik a táplálkozás, a másik a testmozgás.

Táplálkozási oldalon fontos, hogy a kalóriaigényed és a bevitt kalóriád mérlege negatív legyen, így tudod elérni, hogy a tartalékokhoz nyúljon a szervezeted. Az alapanyagcserédet is fel kell gyorsítanod, kicsit már elcsépelt, de hatásos az a rendszer, mikor ~3 óránként eszel, azaz a fő étkezések (reggeli, ebéd, vacsora) közé beiktatsz tízórait és uzsonnát. Ezt azért szükséges így csinálnod, mert így kevésbé ingadozik a vércukorszinted, és nem áll be a szervezeted raktározásra. Fontos az is, hogy jó dolgokat egyél, megfelelő arányban legyenek az étrendedben a makronutriensek (50% szénhidrát, 30% zsír, 20% fehérje), és kellőképpen hidratáld a testedet.

A testmozgás oldala is fontos. A szakirodalmak heti minimum 3-5 edzési alkalmat javasolnak a maximális pulzusod (MHR=220-életkor) 65-75-80%-án, alkalmanként minimum egy órán át. Ha a minél előbbi zsírból való fogyás a célod, akkor két lehetőség közül tudsz választani. Az első az aerob mozgás, amit a legtöbb cilkikus mozgásformával (futás, úszás, kerékpározás, evezés, stb.) el tudsz érni, ekkor a maximális pulzusod 65-80%-án kell mozognod minimum 50-60 percen át. A másik, amikor valamilyen intervall munkát végzel magas intenzitással (MHR 80%+).

A lényeg, hogy a legtöbb nagy izomcsoportodat átmozgasd, ehhez több edzéstervet is mutatunk a magazinban, valamint az elkészült iPhone alkalmazás is segítségedre lehet.

Forrrás: menshealth.hu