A francia "gratin" (felfújt) szó eredeti jelentése
kéreg, héj. Szó szerint ez a héj teszi ízletessé a csőben vagy tepsibe sütött
felfújtakat - ropogós aranybarna kérgüknek már a látványa is ínycsiklandó.
Laktatós vagy könnyebb változatban a felfújt egyaránt ellenállhatatlan.
A krumplifelfújt alapreceptje (330 kcal)
Hozzávalók: egy gerezd fokhagyma, 1 tk vaj, 450 g főtt
krumpli, só, bors, negyed liter tejszín, szerecsendió, 30 g apróra vágott vaj
A fokhagymát meghámozzuk, kikenjük vele a sütőformát, majd a
vajjal is kikenjük.
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, vékonyan felszeleteljük,
majd a szeleteket tetőcserépszerűen elrendezve a formába tesszük. Mindegyik
réteget egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk.
Az egészet a tejszínnel leöntjük. A tetejét szerecsendióval
ízesítjük és az apró darabokra vágott vajat rátesszük.
200 fokra előmelegített sütőben körülbelül harmincöt percig
sütjük.
Tipp: különösen ízletes lesz a felfújt, ha a tejszínbe
apróra vágott fokhagymát keverünk
Almás krumplifelfújt (560 kcal)
Hozzávalók: 800 g krumpli, 2 savanykás alma, egy citrom leve
Az öntethez: 200 ml tejszín, 200 ml tej, só, bors, őrölt
szerecsendió, egy ág durvára vágott rozmaring, zsiradék a forma kikenéséhez,
150 g kockákra vágott rokfort sajt, 50 g durvára vágott mogyoró
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és vékonyan
felszeleteljük.
Az almát megmossuk, a magházat kiszúrjuk, a húsát vékony
szeletekre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével. A karikákra vágott
krumplit és almát a kizsírozott sütőformába rétegezzük.
A mártáshoz összekeverjük a tejet és a tejszínt, majd sóval,
borssal, szerecsendióval és rozmaringgal ízesítjük. A mártást az almás
krumplira öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve
körülbelül harmincöt percig sütjük.
Eltávolítjuk a fóliát. A felfújtat meghintjük a sajttal és a
mogyoróval, majd 200 fokon még tizenöt percig sütjük. Ízlés szerint
rozmaringgal megszórva tálaljuk.
Húsos krumplifelfújt olívabogyóval (820 kcal)
Hozzávalók: 800 g krumpli, só, 500 g darált marhahús, 3 ek
olívaolaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, egy fej apró kockákra vágott
hagyma, egy cső apróra vágott piros húsú csilipaprika, 2 ek paradicsompüré, 200
ml vörösbor, 5 ek apróra vágott kakukkfű, 150 g mag nélküli olívabogyó, egy cső
karikákra vágott zöld húsú csilipaprika, 75-75 g parmezán és pecorino sajt, 3
ek olívaolaj, valamint zsiradék a forma kikenéséhez
A krumplit sós vízben tizenöt percig főzzük. Meghámozzuk és
körülbelül 1 cm-es szeletekre vágjuk.
A darált húst forró olajban kisütjük. Hozzáadjuk a
fokhagymát, a hagymát, a csilit, és rövid ideig együtt pirítjuk. Belekeverjük a
paradicsompürét, felöntjük a vörösborral, és hozzáadjuk a kakukkfüvet.
Felforraljuk, és erős lángon addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Apróra
vágjuk az olívabogyó felét és a húshoz adjuk.
A krumplit és a fűszeres húst kizsírozott sütőformába
rétegezzük. A tetején elosztjuk a zöld csilit, a maradék olívabogyót, majd
megszórjuk sajttal, és rácsepegtetjük az olívaolajat. 180 fokra előmelegített
sütőben körülbelül harmincöt percig sütjük. Ízlés szerint zöld fűszerekkel
megszórva tálaljuk.
Krumplifelfújt fokhagymás túróval (525 kcal)
Hozzávalók 4 személyre: 800 g héjában főtt krumpli, 4 szál
zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 400 g fokhagymás túró, 2 tojás, só, bors, őrölt
szerecsendió, 200 g csíkokra vágott gépsonka, 100 g reszelt sajt, 30 g apróra
vágott vaj, továbbá zsiradék a forma kikenéséhez
A krumplit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A
hagymát megtisztítjuk, a zöldjét vékony karikákra, a fejét apró kockákra
vágjuk.
A megtisztított és összezúzott fokhagymát a túróhoz
keverjük. Szétválasztjuk a tojásokat. A hagymát és zöld szárának a felét
összekeverjük a tojássárgájával, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük,
majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A krumplit és a sonkát kizsírozott sütőformába rakjuk,
rásimítjuk a túrót, majd megszórjuk sajttal és vajdarabkákkal. A 180 fokra
előmelegített sütőben a felfújtat körülbelül harmincöt percig sütjük. A maradék
zöldhagymakarikákkal megszórva tálaljuk.
Forrás: stop.hu
0 Megjegyzések