A francia "gratin" (felfújt) szó eredeti jelentése kéreg, héj. Szó szerint ez a héj teszi ízletessé a csőben vagy tepsibe sütött felfújtakat - ropogós aranybarna kérgüknek már a látványa is ínycsiklandó. Laktatós vagy könnyebb változatban a felfújt egyaránt ellenállhatatlan.

A krumplifelfújt alapreceptje (330 kcal)
Hozzávalók: egy gerezd fokhagyma, 1 tk vaj, 450 g főtt krumpli, só, bors, negyed liter tejszín, szerecsendió, 30 g apróra vágott vaj

A fokhagymát meghámozzuk, kikenjük vele a sütőformát, majd a vajjal is kikenjük.

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, vékonyan felszeleteljük, majd a szeleteket tetőcserépszerűen elrendezve a formába tesszük. Mindegyik réteget egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk.

Az egészet a tejszínnel leöntjük. A tetejét szerecsendióval ízesítjük és az apró darabokra vágott vajat rátesszük.

200 fokra előmelegített sütőben körülbelül harmincöt percig sütjük.

Tipp: különösen ízletes lesz a felfújt, ha a tejszínbe apróra vágott fokhagymát keverünk

Almás krumplifelfújt (560 kcal)
Hozzávalók: 800 g krumpli, 2 savanykás alma, egy citrom leve
Az öntethez: 200 ml tejszín, 200 ml tej, só, bors, őrölt szerecsendió, egy ág durvára vágott rozmaring, zsiradék a forma kikenéséhez, 150 g kockákra vágott rokfort sajt, 50 g durvára vágott mogyoró

A krumplit meghámozzuk, megmossuk és vékonyan felszeleteljük.

Az almát megmossuk, a magházat kiszúrjuk, a húsát vékony szeletekre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével. A karikákra vágott krumplit és almát a kizsírozott sütőformába rétegezzük.

A mártáshoz összekeverjük a tejet és a tejszínt, majd sóval, borssal, szerecsendióval és rozmaringgal ízesítjük. A mártást az almás krumplira öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve körülbelül harmincöt percig sütjük.

Eltávolítjuk a fóliát. A felfújtat meghintjük a sajttal és a mogyoróval, majd 200 fokon még tizenöt percig sütjük. Ízlés szerint rozmaringgal megszórva tálaljuk.

Húsos krumplifelfújt olívabogyóval (820 kcal)
Hozzávalók: 800 g krumpli, só, 500 g darált marhahús, 3 ek olívaolaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, egy fej apró kockákra vágott hagyma, egy cső apróra vágott piros húsú csilipaprika, 2 ek paradicsompüré, 200 ml vörösbor, 5 ek apróra vágott kakukkfű, 150 g mag nélküli olívabogyó, egy cső karikákra vágott zöld húsú csilipaprika, 75-75 g parmezán és pecorino sajt, 3 ek olívaolaj, valamint zsiradék a forma kikenéséhez

A krumplit sós vízben tizenöt percig főzzük. Meghámozzuk és körülbelül 1 cm-es szeletekre vágjuk.

A darált húst forró olajban kisütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát, a csilit, és rövid ideig együtt pirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, felöntjük a vörösborral, és hozzáadjuk a kakukkfüvet. Felforraljuk, és erős lángon addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Apróra vágjuk az olívabogyó felét és a húshoz adjuk.

A krumplit és a fűszeres húst kizsírozott sütőformába rétegezzük. A tetején elosztjuk a zöld csilit, a maradék olívabogyót, majd megszórjuk sajttal, és rácsepegtetjük az olívaolajat. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül harmincöt percig sütjük. Ízlés szerint zöld fűszerekkel megszórva tálaljuk.

Krumplifelfújt fokhagymás túróval (525 kcal)
Hozzávalók 4 személyre: 800 g héjában főtt krumpli, 4 szál zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 400 g fokhagymás túró, 2 tojás, só, bors, őrölt szerecsendió, 200 g csíkokra vágott gépsonka, 100 g reszelt sajt, 30 g apróra vágott vaj, továbbá zsiradék a forma kikenéséhez

A krumplit meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, a zöldjét vékony karikákra, a fejét apró kockákra vágjuk.

A megtisztított és összezúzott fokhagymát a túróhoz keverjük. Szétválasztjuk a tojásokat. A hagymát és zöld szárának a felét összekeverjük a tojássárgájával, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A krumplit és a sonkát kizsírozott sütőformába rakjuk, rásimítjuk a túrót, majd megszórjuk sajttal és vajdarabkákkal. A 180 fokra előmelegített sütőben a felfújtat körülbelül harmincöt percig sütjük. A maradék zöldhagymakarikákkal megszórva tálaljuk.              

Forrás: stop.hu