Az egészséges táplálkozás - a környezeti
ártalmak és az emberek általános egészségi állapotának romlása miatt - az
elmúlt évtizedekben vált igazán fontos kérdéssé. A kiegyensúlyozott táplálkozás
egyik alappillére a rostokban gazdag étrend, amely ellenállóvá teszi a
szervezetet a betegségekkel szemben.Rostok növényi eredetű táplálékokban,
elsősorban gyümölcs és gabonafélékben, zöldségekben és hüvelyes növényekben
találhatók. Rostok két csoportja
A rostokat két nagy csoportra oszthatjuk, az
oldható és az oldhatatlan rostokra. Oldható rostokat gyümölcsökben,
zöldségekben, magvakban, árpában, zabban találunk, míg oldhatatlan rostokat a
teljes értékű magvak és a magok, gyümölcsök, zöldségek héja tartalmaz.Megelőzésre
is használhtó a rostban gazdag táplálkozás?Rostokban gazdag táplálkozással
olyan súlyos betegségek előzhetőek meg, mint a szív és érrendszeri
megbetegedések, a cukorbetegség vagy a vastagbél megbetegedései. A rostok
serkentik a rágást, a nyáltermelődést, a gyomorsavak kiválasztódását. Jótékony
hatással vannak a bélmozgásokra, serkentik az emésztést.Kutatások
bizonyították, hogy a nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt stb. fogyasztók
között kisebb a rosszindulatú rákos megbetegedések aránya, mint másoknál. Az
oldható rostok jótékonyan befolyásolják a szív és érrendszeri megbetegedéseket.
A rostok ugyanis "megkötik" az epesókat, gátolva ezzel a koleszterin
felszívódását a vérbe. A szervezetnek az epesók szintetizálásához koleszterinre
van szüksége. A rostok folyamatos felhasználása ezért az epesók elvesztésével
és azok újraszintetizálásával történik, így csökken a vér koleszterinszintje.
Csak annyi rostos ételt fogyasszunk, amennyi szükségesBár a
rostok az egészséges táplálkozás fontos összetevői, túlzott fogyasztásuk mégis
káros lehet a szervezet számára, mert megkötik a tápanyagokat, vitaminokat,
ásványi anyagokat és megakadályozhatják a tápanyagok felszívódását a
szervezetbe, de hatással vannak a cink, vas és egyéb más elemek felszívódásának
mértékére is. Ezért naponta csak annyi rostos táplálékot fogyasszunk, amennyi a
szervezet számára könnyen feldolgozható. A legmagasabb rosttartalma a nem
finomított gabonaféléknek, a búzakorpának és a hüvelyeseknek van.A zöldségek és
a gyümölcsök magas víztartalmuk miatt kevesebb rostot tartalmaznak. Egészségünk
megőrzése érdekében érdemes naponta 20-30 gramm oldható és oldhatatlan
rostokban gazdag élelmiszert fogyasztani. Ezt a mennyiséget 2-4 db gyümölcs
vagy zöldség, 6-8 kanálnyi gabonaféle, vagy teljes kiőrlésű gabonaféléből
készült kenyér vagy péksütemény fedezi. Ha naponta megfelelő mennyiségű
zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét fogyasztunk, a szervezetben megnő a vitamin,
és az ásványi anyag mennyisége, ezáltal nő a szervezet ellenálló képessége is a
betegségekkel szemben.
Forrás: napidoktor.hu
0 Megjegyzések