Fogfehérítés vs. narancslé?
Az Eastman Institute for Oral Health kutatói arra keresték a
választ, vajon a 6 százalékos hidrogén peroxid – ez a professzionális
fogfehérítésben gyakran használt anyag – gyakorol károsabb hatást a fogakra,
vagy a savas narancslé. Kiderült, hogy a narancslé nagyobb mértékben
csökkentette a fogak keménységét és érdesebbé is tette a fogzománcot.
A Journal of Dentistry című szaklapban megjelent cikk
szerint a fogak felszínét egy speciális, függőlegesen pásztázó mikroszkóppal
vizsgálták, és így derült ki, hogy a sav szinte elmossa a fogakat. A narancslé
egyenesen 84 százalékkal csökkentette a zománc keménységét. Ugyanakkor a
fogfehérítés után nem volt tapasztalható jelentős változás.
Meg kell óvni a zománcot
- A zománc elvékonyodása és károsodása felgyorsítja a
fogromlást és növeli a szuvasodás kockázatát. Az üdítők és a gyümölcslevek
természetesen mind savas hatásúak, vagyis rendszeres és hosszútávú fogyasztásuk
káros a fogakra.
Az eddigi vizsgálatok csak a fogfehérítés hatásait és
esetleges károsító hatását vizsgálták, de sosem készült még olyan tanulmány,
amely összehasonlítja azt a savas italokéval. Ebből a friss dolgozatból
kiderül, hogy a professzionális eljárásoknak nincs negatívabb hatása, mint a
természetes gyümölcsleveknek. – ismerteti dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical
fogszakorvosa, mosolytervező specialista.
- A fogzománc elvékonyodása komoly probléma, szinte minden
felnőttet érint az évek előrehaladtával. Egyelőre nincs kifejezetten erre a
problémára kidolgozott megoldás, bár a fluorid, a rendszeres fogmosás, a
fejlett szájhigiénia, a megfelelő táplálkozás és az időnkénti fogorvosi kezelés
megállíthatja, lassíthatja a folyamatot. Akik gyakran fogyasztanak üdítőket és
gyümölcsleveket, érdemes odafigyelniük, hogy azok ne tartózkodjanak 20 percnél
tovább a szájukban. A fogfehérítés pedig – megfelelő szakmai háttérrel – nem
jelent különösen károsodást a zománcnak.
A titok a hatóanyag
A fogorvos által végzett és az otthoni fogfehérítés közti
döntő különbség (az áron kívül) a hatóanyag koncentrációja. A rendelői eljárás
során erősebb anyagokat alkalmaznak, hiszen a szakértők és a gondos ínyvédelem
ezt lehetővé teszi – így a kezelés csak egy órát vesz igénybe. Létezik olyan
otthoni megoldás is, amely során egy fogorvos által ajánlott rugalmas sínt kell
éjszakára felhelyezni, amelyben elhelyezhető a fehérítő gél. Így az eljárás
természetesen több napig is eltart, már csak azért is, mert kimarad a
rendelőkben elérhető speciális fénykezelés. Ennél a megoldásnál rizikófaktor
még, hogy mennyire vagyunk képesek pontosan betartani az utasításokat, például
azt, hogy a kezelés menete során ne fogyasszunk színező hatású ételeket,
italokat. Ez a megkötés a fogfehérítés után következő 10 napra is érvényes,
mindkét esetben.
Az egyéb fogfehérítő fogkrémek, matricák, otthon használandó
szerek már csak a biztonsági szempontok miatt sem tartalmazhatnak annyi és
olyan hatóanyagot, mint a fogorvos által alkalmazott, így hatásuk sem
vetekedhet egy professzionális eljárással. Ráadásul az otthoni fehérítés
hátránya, hogy az íny nem kap védelmet és emiatt könnyen begyulladhat, és ekkor
abba kell hagyni a fehérítést.
Forrás: kamaszpanasz.hu
0 Megjegyzések