Kiegyensúlyozott táplálkozással és fizikailag aktív
életmóddal az ideális testtömeg elérhető, megtartható, az egészség megőrizhető,
és a táplálkozással összefüggő betegségek nagy része megelőzhető.
Kiegyensúlyozott táplálkozásról akkor beszélhetünk, ha az étrend mind
mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő, vagyis biztosítja a szervezet
számára fontos napi energia- és tápanyagszükségletet. Az energia- és
tápanyagszükséglet több tényező függvénye, mint például életkor, nem, fizikai
aktivitás, egészségi állapot, éghajlat.
Az egészséges ember napi energiaszükséglete naponta mintegy
25-30 kcal testsúlykilogrammonként. A napi energiamennyiséget az energiát adó
tápanyagokból (fehérje, zsír, szénhidrát) nyerjük, amelyek mennyisége, illetve
aránya az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb jellemzője. Minden
élelmiszer különböző mértékben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, így mindegyik
hozzájárul a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, a megfelelő
energiaegyensúly megteremtéséhez.
Egy jól összeállított étrendben tehát az egyes élelmiszerek,
ételek változatosan, megfelelő mennyiségben szerepelnek. Az ajánlások általában
úgy szólnak, hogy a zsírbevitel a teljes napi energiaszükséglet 30 százalékát
ne haladja meg. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrát legyen a fő energiaforrás, az
összes bevitt kalória 55-60 százalékát kitevő mértékben. A fennmaradó részt a
fehérje fedezze. Arra vonatkozóan is vannak ajánlások, hogy milyen mennyiségű
legyen a vitamin- és ásványianyag-bevitel.
A tápanyagszükségletet a különböző ételek kombinációjával
tudjuk kielégíteni. Csak kevés ember képes, illetve akar pontos nyilvántartást
vezetni arról, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt el. Általános szabályként
azonban elmondhatjuk azt, hogy ha változatos étrenden élünk, és egyes
élelmiszereket, ételeket mértékletes módon fogyasztunk, akkor szervezetünk
megkapja a szükséges mennyiségű tápanyagokat.
A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz az étkezési ritmus is
hozzátartozik. A napi tápanyagmennyiséget többszöri (4-5) étkezésre elosztva
ajánlott elfogyasztani. Jó azonban, ha tisztában vagyunk vele: a cukorpótló édesítőszerek
(így a fruktóz, szorbit, xilit stb.) energiaértéke közel azonos a cukoréval.
Ami a mesterséges édesítőket illeti, ezek közül a legfontosabbak a szacharin, a
ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám, melyek napjainkban ma már óriási
választékban, gyakran egymással kombinálva, tabletta, folyadék és por alakban
egyaránt beszerezhetőek.
Az aszpartám kivételével, mely két aminosav
összekapcsolódásából áll, ezért akár „természetesnek” is tekinthető,
mesterségesen előállított kémiai anyagok, melyek édesítő ereje egymással
kombinálva megnövekszik.
A mesterséges édesítőszerek energiaértéke nulla, ezért jól
beilleszthetők az energiaszegény étrendekbe. Az aszpartám esetében ez a szám
magasabb, ám ebből annyira kis mennyiséggel érhető el a kívánt édesítő hatás,
hogy energiaértékével nem is kell számolni.
Valamennyi mesterséges szer édesítő ereje nagyobb, mint a
cukoré. A szacharin háromszázszor, a ciklamát harmincszor, az aceszulfát száz-kétszázszor,
az aszpartám kétszázszor édesebb, mint a cukor, ezért csak kis mennyiséget kell
belőlük fogyasztani. A szacharinról vannak, akik úgy tartják, hogy fémes utóíze
van, mások ezt nem észlelik, de ami talán még nagyobb hátrányt jelent, hogy magas
hő hatására elbomlik, így nemigen lehet vele főzni vagy sütni.
Az élelmiszerekben ugyanakkor általában stabil. Hőre, fényre
az aszpartám is bomlik, ez az oka annak, hogy az aszpartámmal ízesített
üdítőitalok a szavatossági idő lejárta után elvesztik az ízüket. A mesterséges
édesítőszerek csaknem mindenkiben a cukor édes ízének az illúzióját keltik.
További előnyt jelent az is, hogy nincs fogszuvasodást okozó hatásuk.
A mesterséges édesítőszereket évtizedek óta használják,
vonatkozó vizsgálatok egész sora bizonyítja, hogy embereknél abban a
mennyiségben, amennyiben az élelmiszerekben előfordulnak, nincs káros hatásuk.
A szacharin és a ciklamát extrém nagy dózisokban adagolva állatkísérletekben
hólyagrákot okozott. Az alkalmazott mennyiségben ugyanakkor ezek is teljes
biztonsággal fogyaszthatók, nem növelik a daganatos megbetegedések
kialakulásának veszélyét.
Forrás: szimpatika.hu
0 Megjegyzések