A cukor az emésztés során erjedésnek indul, amikor is
ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik a szervezetbe. Az ecetsav, de főleg az
alkohol, nagyon erős romboló hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét
is roncsolja, kihatással van az idegrendszerre.
A cukorfogyasztás savasító hatást vált ki, ennek
ellensúlyozására a testben már meglevő ásványi anyagokat kell a szervezetnek
előszednie, hogy kiigazítsa a pH-egyensúlyt, így nátriumot, káliumot,
magnéziumot, kalciumot.
Rendszeres cukorfogyasztásnál a test kénytelen a hiányzó
kalciumot már a saját csontjaiból is kivonni, ezzel csontritkulást okozva és
súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erős savassága váltott
ki.
A túl sok cukor fogyasztása minden szervre kihat. Eredetileg
a májban glükóz formájában halmozódik fel, és a máj megduzzadhat. Ha a máj
elérte növekedésének felső határát, a feles glycogen zsírsavak formájában kerül
vissza a vérbe, melyek a test minden pontján lerakódnak. Ez a folyamat az egész
testet igénybe veszi, a vérnyomás is megváltozik tőle, de a paraszimpatikus
idegrendszerre, és az azt szabályozó kisagyra is kihatással van.
A vörös vértestek minősége romlik, a fehér sejtek száma
túlságosan is megnő, ami lassabb szövetnövekedéshez vezet. A test
ellenállóképessége leromlik, mikrobák terjedését idézve elő. A szervezet
B-vitamin készlete is leapad, mert a cukor-fogyasztás a B-vitamint termelő
hasznos bélbaktériumok pusztulását váltja ki. A hasnyálmirigyre is károsan hat,
mert túldolgoztatja azt, és ezáltal kiteszi más zavaró reakcióknak.
Mivel válthatjuk ki?
Egyesek cukorbetegségük, mások súlyfeleslegük miatt
tartózkodnak az édességektől, attól félve, hogy az energiaszükséglet felett
bevitt többletkalória zsír formájában lerakódhat. Nemcsak a sütemények,
csokoládék jelentenek azonban kockázatot, hiszen például az üdítőitalok
cukortartalma is 10-12 százalék körül mozog, ami literenként legalább 10 dkg
cukor elfogyasztásának felel meg.
A káros hatások kiküszöbölésére sokan alacsony energiájú,
vagy energiát nem adó édesítőszereket használnak ételek, illetve italok
készítéséhez. Jó azonban, ha tisztában vagyunk vele: a cukorpótló édesítőszerek
(így a fruktóz, szorbit, xilit stb.) energiaértéke közel azonos a cukoréval.
Ami a mesterséges édesítőket illeti, ezek közül a legfontosabbak a szacharin, a
ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartám, melyek napjainkban ma már óriási
választékban, gyakran egymással kombinálva, tabletta, folyadék és por alakban
egyaránt beszerezhetőek.
Az aszpartám kivételével, mely két aminosav
összekapcsolódásából áll, ezért akár „természetesnek” is tekinthető,
mesterségesen előállított kémiai anyagok, melyek édesítő ereje egymással
kombinálva megnövekszik.
A mesterséges édesítőszerek energiaértéke nulla, ezért jól
beilleszthetők az energiaszegény étrendekbe. Az aszpartám esetében ez a szám
magasabb, ám ebből annyira kis mennyiséggel érhető el a kívánt édesítő hatás,
hogy energiaértékével nem is kell számolni.
Valamennyi mesterséges szer édesítő ereje nagyobb, mint a
cukoré. A szacharin háromszázszor, a ciklamát harmincszor, az aceszulfát száz-kétszázszor,
az aszpartám kétszázszor édesebb, mint a cukor, ezért csak kis mennyiséget kell
belőlük fogyasztani. A szacharinról vannak, akik úgy tartják, hogy fémes utóíze
van, mások ezt nem észlelik, de ami talán még nagyobb hátrányt jelent, hogy magas
hő hatására elbomlik, így nemigen lehet vele főzni vagy sütni.
Az élelmiszerekben ugyanakkor általában stabil. Hőre, fényre
az aszpartám is bomlik, ez az oka annak, hogy az aszpartámmal ízesített
üdítőitalok a szavatossági idő lejárta után elvesztik az ízüket. A mesterséges
édesítőszerek csaknem mindenkiben a cukor édes ízének az illúzióját keltik.
További előnyt jelent az is, hogy nincs fogszuvasodást okozó hatásuk.
A mesterséges édesítőszereket évtizedek óta használják,
vonatkozó vizsgálatok egész sora bizonyítja, hogy embereknél abban a
mennyiségben, amennyiben az élelmiszerekben előfordulnak, nincs káros hatásuk.
A szacharin és a ciklamát extrém nagy dózisokban adagolva állatkísérletekben
hólyagrákot okozott. Az alkalmazott mennyiségben ugyanakkor ezek is teljes
biztonsággal fogyaszthatók, nem növelik a daganatos megbetegedések
kialakulásának veszélyét.
Forrás: szimpatika.hu
0 Megjegyzések