Mivel a felnőttek kalciumfogyasztása világszerte messze a
kívánatos alatt van, a csontritkulás szinte mindenütt népbetegségnek számít.
Számos kutatás jutott arra az eredményre, hogy a tejtermékek fogyasztásának
fontos szerepe van az egészséges testsúly kialakításában és fenntartásában. Egy
amerikai vizsgálat során, ahol 51 nő csökkentette kalóriabevitelét, és több
testmozgást végzett négy hónapon keresztül, azt állapították meg, hogy akik a
tejfogyasztásukat is növelték legalább 2 deciliterrel naponta, több testzsírt
veszítettek és izomtömegük is jobban nőtt, mint azoknak, akik nem ittak többet
a fehér italból.
Egy izraeli tanulmány arra világított rá, hogy mindkét nem
esetében a legtöbb kalciumot és tejet fogyasztóknak van leginkább normál
értékek között a testtömeg-indexük. Ezen kívül a legtöbb kalciumot fogyasztó
nőknek volt a legkeskenyebb csípőjük.
10-14 éves, normál és elhízott gyerekekkel végzett kérdőíves
vizsgálatok során magyar kutatók arra jutottak, hogy a legsúlyosabb gyerekek
kalciumbevitele volt a legalacsonyabb.
Egy másik érdekes kutatásban azt elemezték, hogy edzés után
mit célszerű inni a nagyobb izomnövekedés érdekében. Férfiak egyik csoportja
szójatartalmú proteinitalt, a másik szénhidráttartalmú italt, a harmadik
zsírmentes tejet ivott közvetlenül edzés után, majd rá egy órára. Mindhárom
csoportnál izomnövekedés volt tapasztalható, de a tejivók érték el a legjobb
eredményt.
2 alma, reszelt citromhéj, vaníliaesszencia, mazsola vagy más aszaltgyümölcs. 4 tojás sárgáját keverd fehérre cukorral, tegyél hozzá kevés citromhéjat, kevés vaníliaesszenciát, és keverd a tejbegrízhez. Mehet bele mazsola és más aszalt gyümölcs is. Verd fel a tojásfehérjéket, és lazán keverd hozzá a grízes keverékhez. Öntsd az almaszeletekre, és told be a sütőbe. A hőfokot mérsékeld kb. 160 °C-ra, és egy órát süsd a felfújtat. Néhány perc hűlés után óvatosan borítsd lapos tálra. Fahéjjal megszórva, juharsziruppal leöntve vagy fagyival gazdagítva remek, könnyű desszert.
Forrás: szimpatika.hu
0 Megjegyzések