Tejbegríz gyorsan
Hozzávalók
(1 adag, 4-5 személyre)
1 liter tej,
25 dkg búzadara,
icipici só,
darabka vaj,
a tetejére kakaópor, fahéj, baracklekvár, szörp,
juharszirup…
Tejbegrízt úgy lehet gyorsan készíteni, ha felforraljuk a
tejet, és akkor öntjük hozzá a búzadarát, állandó kevergetés mellett, és
mérsékelt lángon főzzük tovább. Így néhány perc alatt besűrűsödik, a grízszemek
átlátszókká válnak – ekkor már csak egy kis vajat kell belepottyantani és alaposan
elkeverni. Főzés közben nem szoktam cukrot adni hozzá, mert nem hiányzik a
gazdagon megpakolt végtermékből, de e mellett a gyorsított eljárás mellett
bátran cukrozhatsz is, nem lesz ideje odakozmálni.
Jó tanács: ha alufóliával letakarod az edényt, nem lesz
bőrös a gríz, ha kihűlt.
A tejbegríz remek alapanyaga több fenséges desszertnek,
hidegnek, melegnek egyaránt. Nyár és eperszezon lévén kezdjük a hűssel.
Gyümölcsgríz
Tudom, nem szép dolog a tejberizstől az összes babért
elszedni, de nekem a gyümölcsrizs is grízzel ízlik jobban.
A kész tejbegrízbe vaníliaesszenciát és fahéjat kevertem, és
szobahőmérsékletűre hűtöttem. Amíg hűlt, megmostam és nagyobb darabokra
aprítottam az epreket: végre eperszezon van, alig vártam már, hogy
elkészíthessem vele ezt a desszertet!
Hozzávalók
1 adag tejbegríz,
2 dl tejszín,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
vaníliaesszencia, kevés fahéj
gyümölcsök
(Természetesen bármelyik gyümölccsel finom, és befőttet is
használhatunk télen.) Felvertem a tejszínt habbá, közben hozzáadtam a cukrot.
Hozzákevertem a tejbegrízhez. Hideg vízzel kiöblítettem az üvegtálkákat.
Rétegesen tettem le az epret és a grízt, nem akartam nagyon összetörni a friss
gyümölcsöt. A tetejére egy szép eper került. Hűtőbe tettem. Tálaláskor egy kis
tejszínhabbal díszítettem a tetejét.
Gyors császármorzsa
A császármorzsa avagy Kaiserschmarrn (smarni) hamisítatlan
monarchiabeli édesség. Viták folynak, hogy liszt vagy gríz kerül-e a tésztájába
(ez nálam nem kérdés), és hogy muszáj-e sertészsíron sütögetni, hogy eredeti
legyen. A legtöbb alaprecept egy palacsintatésztával indít, a fehérje felverve
kerül bele, és liszt helyett gríz is lehet az alapanyaga, sőt! Hosszú órákon át
kell pihentetni, hogy ezek jól megduzzadjanak, majd türelmesen sütögetni zsíron
vagy olajon, serpenyőben, avagy tepsiben.
Kísérletező kedvű fiam kedvenc eledele, mindig boldogan
ráhagytam a kavargatást, közben bőven volt ideje mentő ötleteken gondolkozni.
Most a tejbegríz képében rátalált a megoldásra, és nem kell többé előző nap
rákészülnünk, ha megkívánunk egy kis császármorzsát.
Hozzávalók
1 adag tejbegríz,
4 tojás,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
kb. 10 dkg margarin,
reszelt citromhéj, vaníliaesszencia, mazsola
A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és keverd a kihűlt
tejbegrízhez. Ízesítsd citrommal, vaníliaesszenciával. Megtisztított, teába
áztatott mazsolát is adhatsz hozzá. Verd fel a tojásfehérjéket, és óvatosan
keverd a grízes masszához. Nagyobb serpenyőben olvaszd fel a margarint. Öntsd
rá a tésztát, és közepes lángon kevergesd addig, míg apró csomócskákra esik és
kis színt kap a császármorzsa.
Tetejére porcukrot szórhatsz, és lekvárral vagy málnaszörppel
gazdagíthatod.
Grízfelfújt almával
Ha olyan sütire vágysz, ami a szádban elolvad, ez a te
ételed!
A kész tejbegrízt hűtsd szobahőmérsékletűre. Amíg hűl,
hámozz meg két almát, és vágd vékony gerezdekre.
Margarinnal kenj ki egy kapcsos tortaformát és jól szórd meg
cukorral. Az almaszeleteket fektesd rá. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
Hozzávalók
1 adag tejbegríz,
4 tojás,
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint,
kevés margarin a tortaforma kikenéséhez,
2 alma,
reszelt citromhéj, vaníliaesszencia, mazsola vagy más
aszaltgyümölcs
4 tojás sárgáját keverd fehérre cukorral, tegyél hozzá kevés
citromhéjat, kevés vaníliaesszenciát, és keverd a tejbegrízhez.
Mehet bele mazsola és más aszalt gyümölcs is. Verd fel a
tojásfehérjéket, és lazán keverd hozzá a grízes keverékhez. Öntsd az
almaszeletekre, és told be a sütőbe. A hőfokot mérsékeld kb. 160 °C-ra, és egy
órát süsd a felfújtat.
Néhány perc hűlés után óvatosan borítsd lapos tálra.
Fahéjjal megszórva, juharsziruppal leöntve vagy fagyival
gazdagítva remek, könnyű desszert.
Forrás: szimpatika.hu
0 Megjegyzések