Energiánk megőrzésének egyik fő kulcsa a jó alvás. Most eláruljuk, hogyan kerülhetsz a legjobb formába!

Tudtad, még ha nyolc órányi pihenés esetén sem biztos, hogy a szervezeted kialussza magát? Az ágyban eltöltött idő nem feltétlenül jelenti a jó, pihentető alvást.Gondolj bele: a tested az alvásból „tankol”, így ahhoz, hogy energikusan kezd a napot, szükséged van 8 óra pihenésre.Azonkívül, hogy az alvás elég energiát biztosít a nap átvészelésére, csökkenti a szívbetegségek, cukorbetegség és depresszió kialakulásának kockázatát, éberebbé, figyelmesebbé tesz, így segíti az információ gyorsabb feldolgozását. Kövesd ezeket a tanácsokat, hogy megőrizd egészségedet, és a lehető legjobban kihasználd az alvás idejét.Csak semmi alkohol!Az a tény, hogy néhány ember álmosan bólogat buli után, még nem azt jelenti azt, hogy az alkoholra folyékony altatóként kéne tekintened.  Az alkohol lehet, hogy segít gyorsabban elaludni, de amint távozik a szervezetből, élénkítő hatása van - állítják a szakértők.Az utolsó italod után 4-5 órával felébredsz, és nehezedre esik majd visszaaludni. Szóval ahelyett, hogy a pohár után nyúlnál, szokj rá olyan éjszakai rituálékra, ami elősegíti az alvást. Zuhanyozz meleg vízzel (amikor kilépsz, a tested elkezd lehűlni, ez a folyamat játszódik le alvás előtt is) vagy igyál egy csésze koffeinmentes kamillateát.Lélegezz könnyebben!

Ha neked is, alvási apnoéd, azaz éjszaka átmeneti légzés-kimaradásod van, körülbelül 80%-kal valószínűbb, hogy fáradtnak, lomhának fogod magad érezni a nap folyamán, függetlenül attól, hogy hány órát aludtál.Ez akkor következik be, amikor a torok hátulján lévő lágy szövet akadályozza a levegő útját alvás közben. Emiatt nem kapsz levegőt, és egy éjszaka alatt többször is felébredsz. Csak képzeld el, hogy milyen fáradt lennél, ha valaki folyamatosan ébren tartana! Ezek a légzés-kimaradások megfosztják az agyadat az oxigéntől, növelve a szívveréseid számát, és kimerítik az energiakészletedet.Két gyakori jele van a légzés-kimaradásnak: hangos horkolás, vagy ami ennél komolyabb, ha arra ébredsz fel, hogy fulladozol. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket tapasztalod, menj orvoshoz, és a hátad helyett az oldaladon aludj úgy, hogy a fejedet támaszd meg két vagy három párnával. Ha a felsőtestedet 30 fokos szögben pihenteted, akkor a levegő szabadon áramlik ki és be a tüdődbe.Habár ez nem fogja meggyógyítani az éjszakai légzés-kimaradásaidat, de az úgynevezett neti pot használata (egy kerámia edény, amiben só/víz oldat van) segíthet könnyebben lélegezni. 

Japán kutatók felfedezték, hogy az olyan emberek, akiknél a légutak el voltak záródva, kétszer olyan gyakran merültek ki nap közben, mint akiknél nem volt semmilyen elzáródás.Ütemezd át az edzéseket!A mozgás segít javítani az alvás minőségét, ha okosan csinálod. Egy késő estig tartó edzés okozhatja azt, hogy csak fekszel az ágyban, a plafont bámulva, mert a szervezetnek 3-4 órába kerül lehűteni magát edzés után. Ébren tart a magas a testhőmérséklet és pulzusszám. Az edzést legalább 4 órával lefekvés előtt végezd el, de még jobb, ha reggel vagy délben mozogsz, így érezni fogod a mozgás energia-növelő hatását.

Forrás: napiotthon.hu