Éhesen nem okos dolog élelmiszereket vásárolni, mert
egyrészt minden kívánatosabbnak tűnik, másrészt erősebb a hajlam a kalóriában
gazdagabb termékek megvételére.
A megállapításra brit kutatók jutottak azután, hogy 68
önkéntest laboratóriumban teszteltek. Megkérték őket, hogy öt órán át ne
egyenek semmit, utána pedig a csapat felét jóllakatták, a másik felét meg
éhesen hagyták és mindenkit "elküldtek" bevásárolni. A vásárláshoz
nem kellett elmenniük, netboltokból vehettek ennivalót. A kiéhezettek átlagosan
5,7 kalóriadús terméket vásároltak, míg a nem éhesek csak 3,9-et.
A második kísérletben már valódi élelmiszerboltban
vásároltattak be 82 alannyal különböző időben. Akik délután egy és négy óra
között - azaz nem sokkal ebéd után - mentek, átlagosan 8 kalóriában gazdag
portékával léptek ki az üzlet ajtaján. Akik délután 4 és este 7 között, azaz
nagy valószínűséggel éhesebben tértek be a boltba, 11 "laktatóbb"
terméket vettek - ismertette a Cornelli Egyetem tanulmányát a The Daily Mail
című brit lap.
magyarázta Keith.
Az általa vezetett nemzetközi kutatócsoport 20 esettanulmány
alapján alakította ki az új vörös lista feltételrendszerét, amely
"leltárba veszi" a Föld különböző ökoszisztémáinak egészségi
állapotát. A veszélyeztetettség szintjét illetően a listán a következő
kategóriák szerepelnek: súlyosan veszélyeztetett, veszélyeztetett, sebezhető és
nem fenyegetett.
A vizsgált 20 ökoszisztéma közül a kutatók a legsúlyosabban
veszélyeztetettnek találták a Szibériában lévő Aral-tavat, amelynek
vízkészletét leapasztotta egy hatalmas öntözési program, a térséget sújtó
szárazságok és környezetszennyezés, a tó ökoszisztémája teljesen összeomlott.
A csoport idén fogja hivatalosan az IUCN vezetése elé
terjeszteni az új vörös listát. Az ökoszisztémák helyzetének globális leltára
teljesen 2025-re készülhet el.
Forrás: informed.hu
0 Megjegyzések