Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a különböző
élelmiszer-adalékanyagok a gyerekeknek egészségügyi vagy akár magatartásbeli
problémákat is okoznak. Ezért kiemelten fontos a termékek összetevőinek
tanulmányozása vásárlás előtt.
Az élelmiszer-adalékok olyan anyagok, amelyeket a
technológiai megvalósítás érdekében az élelemhez adnak. Az EU-ban az adalékok
használata megengedett, melyeket a European Regulation (EC - Európai
Szabályozás) 1333/2008 számú listája tartalmaz, beleértve a színezékeket,
édesítőszereket, tartósítószereket, emulgeálószereket, antioxidánsokat és
mázakat. Az EU-s jogszabályok értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot
engedélyeztetni kell, mielőtt azokat az élelmiszerekhez felhasználják.
Az engedélyt alapos kockázatfelmérést (biztonsági értékelés)
követően a European Food Safety Authority (EFSA - Európai Élelmiszer-biztonsági
Hivatal) adja ki. Azon kívül, hogy értékeli az új élelmiszer-adalékanyagokat,
az EFSA újra felméri a már listára felvett szereket az új tudományos
információk és/vagy a felhasználás változó feltételeinek aspektusából. Az EFSA
az Európai Bizottság utasítására jelenleg felülbírálja az összes
élelmiszer-adalékanyagot, amelyek használatát az EU 2009. január 20. előtt engedélyezett.
A biztonságos mennyiség meghatározása
Az élelmiszer-adalékanyagok biztonsági értékelésének
részeként az EFSA megállapítja, ahol lehetséges (azaz, ha elegendő információ
áll rendelkezésre) az elfogadható napi bevitel (ADI - Acceptable Daily Intake)
mennyiségét minden anyagra. Az ADI-t úgy határozzák meg, mint "az az
anyagmennyiség, amelyet az emberek naponta fogyaszthatnak egész életük során
anélkül, hogy jelentős kockázatot jelentene az egészségükre". Amikor a
korábban engedélyezett adalékanyagokat újraértékelik, az EFSA vagy megerősíti,
vagy módosítja az érvényben lévő ADI-t a rendelkezésre álló bizonyítékok
felülvizsgálatát követően. Az EU-ban minden engedélyezett adalékanyag egy
E-számmal ellátott azonosítót kap. Mind az E-szám, mind az adalékanyag
használatának maximális szintjét az EU törvénybe foglalja.
A gyerekek szervezete kiszolgáltatottabb
Rendszeresen végeznek ún. kitettségi értékeléseket is,
megfigyelve a lakosság adalékanyag-fogyasztását, és ellenőrzik, hogy a bevitel
ne legyen az ADI felett. Néhány tanulmány azonban azt a megállapítást tette,
hogy a gyerekek étrendje az adalékanyagoknak jobban kiszolgáltatott, mint a
felnőtteké, és nagy érdeklődés mutatkozik az élelmiszer-adalékok és ezeknek a
gyermekek viselkedésére ható kapcsolata iránt.
A kutatás, ami ezt a kapcsolatot vizsgálta, sokféle választ
jelzett, több említést téve a megnövekedett hiperaktivitásról, ahogy arról a
szülők is beszámoltak. Bár a kutatók úgy vélik, hogy az élelmiszer-adalékok
engedélyezett napi mennyisége biztonságos, mégis akadhatnak olyan szituációk,
amikor a gyerekek hiperaktivitást vagy más tüneteket produkálnak. Ezek a
következők lehetnek:
gyors növekedés és fejlődés
A gyermekkor a gyors növekedés és fejlődés ideje, amikor a
testben a kulcsfontosságú szervek, a hám- és kötőszövet, az izomzat, az idegrendszer
növekszik és kifejlődik. A lehetőség fennáll, hogy a fejlődési folyamatok
megszakadhatnak, ha a szervezet nagy mennyiségű vegyi anyagnak van kitéve.
nagyobb étel- és italfogyasztás
Az iskoláskor előtti gyerekek valószínűleg a népességnek az
a csoportja, amely étrendje a vegyi anyagoknak a leginkább kiszolgáltatott,
hiszen a testsúly-kilogrammonként megnövekedett ételfogyasztás ekkor a
legmagasabb.
toxikokinetikai és toxikodinamikai tényezők
Mind a toxikokinetikát (pl. felszívódás, eloszlás, anyagcsere
és a kémiai anyagok eltávolítása vagy mérgező hatása a működés helyén), mind a
toxikodinamikát (pl. a célszerv érzékenysége, ami meghatározza egy hatás vagy
válasz mértékét a jelenlévő kémiai anyagoknak köszönhetően) befolyásolja az
életkor. Mivel gyermekkorban mindezek még fejlődésben vannak, így nagyobb a
szervezet kiszolgáltatottsága a vegyi anyagoknak.
A szerzők kiemelik, hogy az élelmiszer-adalékanyagokat
gondosan szabályozzák, hogy biztosan ne jelentsen az emberek egészségére
kockázatot. Azt is hangsúlyozzák, hogy az iskoláskor előtti gyermekek
kitettségi mintái és az élelmiszer-adalékanyagok bevitelének vizsgálatakor
inkább holisztikus megközelítésre van szükség, mint a speciális
veszélyeztetettségre való összpontosításra.
forrás: hazipatika.com
0 Megjegyzések