Édesítőszereknek azokat a természetes eredetű és
mesterségesen előállított ízesítőanyagokat nevezzük, melyekkel az ételeket,
élelmiszereket édesítjük. Írásunkban elsősorban a mesterséges édesítőszerekkel
foglalkozunk.
A szervezet számára energiát szolgáltató mesterséges
édesítőszerek közé tartoznak a cukor- vagy polialkoholok, mint a laktit,
mannit, xilit, szorbit.
Jellemzőjük, hogy bélbaktériumok által bontható anyagok, a
vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így csupán
részleges. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben (napi 20-30 g felett)
fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélműködést fokozzák, puffadást,
hasmenést és hasi panaszokat okoznak (a fruktóz, azaz gyümölcscukor szintén
hasonló hatású). A cukoralkoholok édesítőképessége a szacharózhoz (más néven:
répacukor, a mindennapi életben kristálycukor) hasonlítva 0,4-1. Előállításuk
költsége igen magas, éppen ezért viszonylag kevés élelmiszer (pl. néhány típusú
rágógumi) alkotóelemeként szerepelnek. Energiatartalmuk 2,3 kcal/g.
Intenzív édesítőszerek
Rendkívül sokszínű a mesterséges édesítőszerek másik,
energiát nem szolgáltató csoportja, az ún. intenzív édesítőszereké. Ebbe a
kategóriába sorolható a szacharin, melynek édesítő hatása valóban erőteljes, a
kristálycukorénál 550-szer kifejezettebb. A hétköznapi fogyasztásban a
szacharin nátriumsóját használják. Ennek édesítő hatása a kristálycukor 350
szerese. Meglehetősen hőstabil vegyületről van szó, kevésbé előnyös
tulajdonsága, hogy forralás hatására fémes ízű, kesernyés melléktermékek
keletkeznek belőle. Korábban felmerült a feltételezés, hogy a szacharin
rákkeltő hatású, azonban célzottan folytatott vizsgálatok nem igazolták ezt az
elképzelést.
Szintén ennek a hatástani csoportnak a tagja a ciklamát,
mely a kristálycukornál 30-szor édesebb anyag. Hőálló, így az ételkészítés
során, vagy akár befőzéshez is felhasználható.
Itt említendő továbbá a kristálycukornál 130-szor édesebb
aceszulfám K. Szintén főzésálló anyag, így felhasználási köre megegyezik a
ciklamátéval, enyhén kesernyés mellékíze miatt azonban elsősorban más édesítő
anyagokkal kombinálva kerül forgalomba.
Aszpartám
Végül ide sorolható a csoport legfiatalabb, a 60-as évek
közepe óta ismert és használt tagja, az aszpartám. Igen elterjedt édesítőszer,
mely tulajdonképpen két aminosav (fehérje alkotóelem) összekapcsolásával
keletkezett. Az aszpartám a kristálycukornál 180-szor édesebb. Nem főzésálló,
édesítő ereje hő hatására csökken. Grammonként 4 kcal energiát szolgáltat.
A szacharinhoz hasonlóan az aszpartámmal kapcsolatban is
felmerült a biztonságos használhatóság kérdése. Azonban a vizsgálati eredmények
azt igazolták, (többek között az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság - EFSA,
Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal - FDA), hogy a hétköznapokban
elfogyasztott édesítőszer-mennyiség, hétköznapi fogyasztás mellett, bőven
alatta marad az egészségügyi határértéknek, vagyis kiegyensúlyozott, változatos
táplálkozás mellett nem kell félnünk a túlfogyasztástól.
Az aszpartám biztonságosságának, szabályozásának
toxikológiai és epidemiológiai vizsgálata:
Az aszpartámot világszerte körülbelül 90 országban és több
mint 6000 termékben használják édesítőszerként, ezért számos tudományos
vizsgálat történt annak érdekében, hogy megvizsgálják a szervezetre gyakorolt
hatását. A tudományos kutatások többek között foglalkoznak a felszívódásával,
lebomlásával; elemzik, mennyi napjainkban az átlagos beviteli szintje, valamint
vizsgálják toxikológiai és epidemiológiai hatásait.
Az európai és az egyesült államokbeli élelmiszerbiztonságai
hatóságok ajánlása szerint a napi aszpartám bevitel javasolt maximum mennyisége
40 (EU) vagy 50 (USA) mg/kg. Ha a gyakorlatban nézzük: az európai mennyiség egy
70 kg-os személy esetén 2800 mg aszpartámot engedélyez. Ha ez az ember a
limonádéjába 2 szem aszpartám-tartalmú édesítőszert tesz, akkor ezáltal kb. 36
mg aszpartámot vitt be a szervezetébe. Az egy alkalommal nagy mennyiségben
fogyasztott aszpartám befolyásolja a szervezet biokémiai paramétereit, például
a vérplazma aminosav- és az agy ingerületvezető szintjét, azonban a vérplazma
fenilalanin, és aszpartansav (két aminosav) szintjének emelkedése nem
figyelhető meg, ha a bevitel nem haladja meg az 50mg/ttkg-ot. Az aszpartámmal
összefüggésben akut, mérsékelten akut, vagy krónikus mérgezési tünetek nem
jelentkeznek, amíg a fogyasztás meg nem haladja az ajánlott mennyiség közel
százszorosát, azaz a 4000 mg/kg-ot. Az aszpartámot a fenilketonuriában
(öröklődő anyagcserebetegség szenvedők nem fogyaszthatják a
fenilalanin-tartalom miatt. Erre a tényre minden aszpartámot tartalmazó
terméknél a csomagoláson fel kell hívni a figyelmet.
Szigorúan megvizsgálták a vegyület rákkeltő hatását, így
több tanulmány is igazolta, hogy nem rákkeltő, és nem mutatható ki összefüggés
az alkalmazása és a daganatos megbetegedések kialakulása között.
Hasonlóképp vették górcső alá az idegrendszerre, tanulási
szokásokra, és a viselkedésre gyakorolt hatását is, melynek során a nagy
létszámú csoportok prospektív vizsgálata, valamint számos esetet felvonultató
kontrollált tanulmány is igazolta, hogy az aszpartám fogyasztása ezeket
negatívan nem befolyásolja. Összességében tehát kijelenthető, hogy a
tudományos, evidenciákon alapuló vizsgálatok igazolták, hogy az aszpartám
mesterséges édesítőszer használata (a jelenlegi fogyasztási szokásokat alapul
véve) biztonságos.
Miután az aszpartám alkalmazása bizonyítottan biztonságos,
felmerül a kérdés, vajon van-e és ha igen, milyen jótékony hatása lehet a
mesterséges édesítőszereknek azon kívül, hogy megkönnyítik az energia-bevitel
csökkentésére irányuló törekvéseinket.
Mesterséges édesítőszerek fertőzések ellen
Brazil kutatók 2007 októberében publikálták kutatási
eredményeiket, amelyből választ kaphatunk arra a kérdésre, milyen pozitív
hatása lehet a mesterséges édesítőszereknek a fertőzésekkel szemben.
A tudósok munkájuk során in vitro kísérletekben igazolták,
hogy három mesterséges édesítőszer-komplex (aszpartám, szacharin és ciklamát)
hatásos bizonyos kórokozók, a mikobaktériumok által okozott fertőzésekkel
szemben. Mindhárom édesítőszer több fertőző törzs ellen is hatékonynak
bizonyult, többek között az ellen az ágens ellen is, mely a tuberkulózist
(gümőkór) okozza
Forrás: egeszsegtukor.hu
0 Megjegyzések