Az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás nem mindig elég. Vajon mi maradt ki a sorból? A kirakós harmadik darabja az alvás.

A hosszú és egészséges élet, illetve a kellemes közérzetet biztosító, korunkhoz igazodó testsúly elérése érdekében sokan törekednek a helyes táplálkozásra, és mozgással igyekeznek megőrizni fittségüket. Azok, akik ennek ellenére is fáradtnak, kimerültnek érzik magukat, vagy a szigorú diéta mellett sem vesztenek súlyfeleslegükből, nehezen tudják elképzelni, hogy mit is csinálnak rosszul.Alvás nélkül nem megy!

Az alvás a mindennapok elengedhetetlen eleme. Az elegendő éjszakai pihenés nélkül a szervezet nem lesz képes hatékonyan sportolni, a test fáradt, ernyedt marad, mivel nincs módja regenerálódni és megújulni. Emellett az alvás során olyan folyamatok zajlanak le a szervezetben, melyek az egészséges működés szempontjából elengedhetetlenek. A hormonok termelődése, vagy a tanult információk elraktározása mellett, sok más, az egészségünk megőrzését biztosító folyamatok alvás alatt mennek végbe.

Összefüggés az alvási problémák és az elhízás közöttA témát vizsgáló kutatások releváns összefüggéseket találtak az elhízással és az alvászavarral küzdőknél. Az alvás minőségének romlásához vezet a rendszertelen légzés és a pangó vérkeringés, mely megnöveli a szívinfarktus vagy agyvérzés kialakulásának kockázatát is.A túlsúlyos embereknél gyakori a légzészavar kialakulása alvás közben. Emiatt nem csak a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata nő, de a személy megfelelő életvitele szintén tovább romlik. Az alvási nehézségek miatt kialakuló rendszeres fáradtság és rossz közérzet még kevésébe motiválja az egyént a súlyfelesleg ledolgozásában, hozzájárulva a probléma elmélyüléséhez.

Formabontó megoldás
A megfelelő alvás és testmozgás tehát együttesen kihat az alakunkra. Ebből kiindulva még inkább ajánlott időzíteni az edzést. A sportolásra szánt idő más hatással lesz a szervezetben működő folyamtokra a nap különböző időszakaiban.A „jó időben, jó helyen” elv alapján felgyorsulhat az anyagcsere, energikussá válhat a test, mely hozzásegíthet a pihentető alváshoz is. Ezek miatt a szakemberek szerint nem ajánlott edzeni a lefekvést megelőző három órában. A sportolásra a legideálisabb a késő délutáni időszak, de ugyancsak jó hatással lehet ránk a kora reggeli mozgás.

A diéta kihat az alvásra
Az egészséges életmód részét képzi a lecsökkentett a koffeinfogyasztás, a mesterséges anyagokkal dúsított élelmiszereket elkerülése, illetve a szervezetbe juttatott cukor mennyiségének mérséklése. Erre érdemes odafigyelni, mivel a leterhelt szervezet kevesebb energiát tud a test regenerálására fordítani, emellett a túlzott koffeinfogyasztás, valamint kései étkezések, alvászavart eredményezhetnek.A helyzetet súlyosbítja, hogy a kutatási eredmények szerint az alváshiány hatással van az éhségérzetre is, mivel a lepin - mint az étvágyat szabályzó hormon - alvás közben termelődik, tehát mindenképpen jót tesz az alakunknak, ha kipihenjük magunkat!Három az egybenJól látható, hogy a kipihent szervezet, a megfelelően időzített edzés és a helyes táplálkozás együttesen alkotják meg azt a tökéletes képletet, amely az álomalak eléréséhez biztos utat jelent. Az életmód kialakításánál tehát mindhárom komponensre ajánlott koncentrálni a siker érdekében!

Forrás: napiotthon.hu