A kreatív munkatárs 7 ismertetőjele.


A Science Daily egy friss kutatásról számolt be, melynek során a BI Norwegian Business School professzora, Oyvind Martinsen professzor 481, eltérő hátterű embert vont be a felmérésbe. Az első csoportban művészek voltak, a másodikban marketing szakos hallgatók, a harmadikban pedig vezetők és oktatók. A vizsgálat során egyrészt a válaszadók személyiségjegyeit mérték fel, másrészt különféle feladatokkal próbálták az alanyok kreativitását tesztelni.

Martinsen hét olyan közös tulajdonságot talált, ami a kreatívnak bizonyult emberekre jellemző volt:

Aktív képzelőerő
A kreatív munkavállaló egyik legfontosabb jellemzője az átlagon felüli képzelő, a játékosság és az ötletek kifogyhatatlan tárháza. Az ilyen emberek el tudnak köteleződni valami felé és oda-vissza csúszkálnak a tények és a fikció között.

Eredetiségre való igény
Elutasítják a szabályokat és a hagyományokat. Lázadó a hozzáállásuk és úgy vélik, hogy meg kell tenniük azokat a dolgokat, melyekre mások nem vállalkoznak.

Motiváció
A kreatív munkavállaló erősen teljesítmény-és célorientált, innovatív és megvan a kitartása ahhoz, hogy a nehezebb feladatokon is kitartóan dolgozzon.

Ambíció
Jellemzően erős a szükségletük arra, hogy befolyásoljanak embereket és folyamatokat, emellett nagy a figyelem és az elismerés iránti igényük.

Rugalmasság
A kreatív munkavállalók képesek a dolgokat eltérő szemszögből vizsgálni és többféle megoldási opcióval előállni.

Érzelmi instabilitás
A kreatív emberek gyakrabban élnek át negatív érzelmeket, jelentősebb kilengések jellemzik őket hangulati és érzelmi téren, valamint magabiztosságuk sem állandó.

Antiszociális viselkedés
Hajlamosak lehetnek a tapintatlanságra, kritizálhatnak másokat, illetve munkatársaik ötleteit.
A kutatás eredményei alapján Martinsen azt tanácsolja a munkáltatóknak, hogy gondolják alaposan át, hogy az egyes pozíciókban a kreativitásnak vagy az együttműködésnek van nagyobb szerepe. A valóban kreatívokkal nem biztos, hogy könnyű lesz együtt dolgozni és nagy a valószínűsége, hogy segíteni kell nekik a projektek megvalósítási fázisában.

Forrás: profession.hu