Gyógyír szerelmi bánatra, tanulási segédeszköz vizsgaidőszakban, az ok, amiért kenyeret vesz az ember. Rettenetesen hizlal, de olykor egy kis darabot jelent a mennyországból: a Nutella.    

Már több mint hetven éve annak, hogy Pietro Ferrero elkészítette a Nutella ősét, a pasta gianduja-t. A második világháborúnak „köszönhetően” a csokoládé utánpótlás megcsappant, mogyoró viszont volt bőven az Olaszország északnyugati részén található Piedmont régióban. A pasta gianduja-t eredetileg kenyerek közé kenve, szendvicsként csomagolva árulták, ami valljuk be, kenyérpocsékolás volt! Erre hamar rájöttek a Ferrero cég emberei is és piacra dobták a maihoz hasonló üveges változatot supercrema gianduja néven. A mogyorós finomság 1964 óta büszke tulajdonosa a Nutella névnek.

Amerikába először 1983-ban importáltak Nutellát, azóta több mint hetvenöt országban árulják, Kanadától Szaúd-Arábián át Új-Zélandig. Íme, néhány érdekes számadat! A világon naponta hetven millió mogyorót használnak fel az édes finomság gyártásához. Ha az ebből gyártott napi mennyiséget összegyűjtenénk, egy üvegbe raknánk és egy óriási mérlegre helyeznénk, akkor az amerikai Szabadság-szobor tömegének – kétszáznégy tonna – háromszorosát kapnánk! Ha pedig egy hétvégi kirándulás keretében kitérőt tennénk a Hold felé, hátizsákunkban az egy évben eladott összes Nutellás üveggel, leellenőrizhetnénk a következő adat megbízhatóságát: a finomság honlapján azt állítják, hogy az évente eladott üvegek egymás mellé állításával négyszer lehetne megkerülni a fent említett bolygót.

Miért szeretik annyian ezt a fajta mogyorókrémet? Röviden: mert finom. Hosszabban kifejtve pedig: mert bárhol, bármikor, bármihez fogyasztható. Tévénézés vagy tanulás közben, gyümölcsök mellé kísérőként, unaloműzésként. Okot mindig lehet találni! Ott van például a „koszos” üveg trükk. Mégsem lehet úgy elrakni a Nutellát, hogy az üveg oldalán maradjon a krémből. Aztán az sem járható út, hogy a teteje nincs rendesen elegyengetve! Gondosan, alaposan, az apró részletekre figyelve simára kell enni, addig nincs megállás!

Természetesen nem csak magában fogyasztható! Ettél már Nutellás pizzát? Fogj egy pizza lapot, kenj rá Nutellát, szórd meg mandulával és csoki reszelékkel és tedd a sütőbe tíz percre! Egy próbát megér! Mit szólsz a házi Nutellás fagylalthoz? Keverj össze 200 gramm Nutellát 340 gramm sűrített tejjel és 100 gramm étcsokival! Adj hozzá 5 deciliter lehűtött tejszínt és verd tejszín sűrűségűre! Ezután hűtsd le és voilá, kész is!

Megéheztél? Érthető. 2007 óta egyébként február ötödike a Nutella napja. Jövőre tehát már eggyel több napod van az ünneplésre!

Forrás: ertunk.hu