Mentsük meg az életünket - megelőzve a cukorbetegséget - azzal, hogy betartunk néhány egyszerű, nem megerőltető szabályt.

cukorbetegség megelőzéséért mi magunk is nagyon sokat tehetünk. A vércukorszintet kordában tudjuk tartani néhány, cseppet sem bonyolult szabállyal, melyeket rendszeresen figyelembe veszünk. Lássuk azt a 8 tippet, amellyel könnyen megy majd a vércukorszint kontrollálása.
1. Mozogjunk, mintha elő lenne írva
Naponta 20-30 perc mozgásra mindenképp szükségünk van. Elég néhány nap kihagyás vagy nem megfelelő étkezés ahhoz, hogy rosszabbodjon valakinek az inzulin-rezisztenciája. Menjünk biztosra: válasszunk olyan mozgásformát, amelyet élvezünk is, így nagyobb az esélye, hogy nem fogjuk  kihagyni.
2. Egy kis fahéjat...
Tanulmányok szerint a fahéj javítja az inzulin-érzékenységet. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek kevesebb inzulin hormonra van szüksége, hogy a vércukorszintet ellenőrzés alatt tartsa. Az olcsó bolti változatok ugyanolyan jók, mint a drágábbak, a lényeg, hogy fogyasszunk fahéjat!
3. Ha a vérben magas a vércukorszint...
Hatékony a cukorbetegség megelőzésében, ha szedünk alfa-liponsavat. Ez a kiegészítő nagyon értékes a vércukorszint táplálásában, Európában receptre írják fel. Napi két alkalommal 300 milligramm szedése kielégítő.
4. Hagyjuk ki a cukros sport italokat
Kutatók felfedezték, hogy a mozgás 40 százalékkal javítja az inzulin-érzékenységet, és 500 kalóriás veszteség jön létre, ám nem látszik javulás, amikor az elégetett energiát azonnal felcseréljük - többnyire - szénhidrátokra.
5. Vegyünk egy  vércukorszintmérőt!
Ez lehetővé teszi számunkra, hogy követhessük, hogyan befolyásolják egyes ételek, italok a vércukorszintet. A legegyszerűbb változat az, amellyel 2 órával evés előtt kissé megszúrjuk az ujjunk hegyét, és meg is van a minta. Az eredmény ne legyen 139 mg/dl felett, de nem lehet alacsonyabb 100-nál sem. Ha nem esünk bele ebbe a tartományba, szükségünk lesz másmilyen glükóz-tolerancia tesztre is.
6. Rágcsálnivalók
tökmag és napraforgómag remek választás. Magnéziumban gazdagok, ez az ásványi anyag pedig harcol az inzulin-rezisztencia ellen - állapította meg egy korábbi tanulmány.
7. Együnk minden 2-3 órában
Ha gyakran eszünk keveset, az megelőzi a vércukorszint nagymértékű esését, amely ráadásul ahhoz is vezethet, hogy nagy mennyiségű cukros ételt vegyünk magunkhoz.
8. Látogassunk el gyakran az orvoshoz!
Amennyiben tiazid diaretikumot szedünk magas vérnyomásra, kérdezzük meg orvosunkat, nem térhetnénk-e át ACE-gátlóra. Egy 2006-os gyógyszervizsgálat szoros összefüggést mutatott ki a vízhajtók okozta alacsony káliumszint és a megnövekedett vércukorszint között.
Fontoljuk meg, mi mindent tehetünk meg egyszerűen és kevés energiaráfordítással a vércukorszint kontrollálásáért - nem fogjuk megbánni.

Forrás: napidoktor.hu/Adrina