Most megmutatjuk, hogy - a
rendszeres testmozgás mellett - milyen ételeket fogyasszon ahhoz, hogy ez a kis
ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasában!Íme a szív
10 legjobb tápláléka!
1. Magnézium A magnézium az egyik legfontosabb és
leggyakrabban fogyasztott ásványi anyag. Segít megelőzni a szívinfarktust,
szabályozza a magas vérnyomást. Ezeken felül más pozitív hatásai is vannak. Ha
gyenge az izomzata, csontozata, romlanak a fogai, az mind annak a jele, hogy
kevés ásványi anyagot fogyaszt. A becslések szerint a lakosság közel 90%-a
magnéziumhiányos.
2. Q-10 koenzimA Q-10 nélkülözhetetlen tápanyag a szív
egészségéhez, ez az elsődleges szívvédő anyag! Fogyasszon belőle nagy dózisú -
pl. 100mg-os - táplálék-kiegészítőt mindennap. Ha szükséges, konzultáljon
orvosával, a vele megbeszéltek alapján, akár nagyobb mennyiségben is
fogyaszthatja.
3. SzelénSzükség van rá ahhoz, hogy a szervezet Q-10
koenzimet tudjon előállítani, és a felszívódását is segíti. Megvédi a szívet
azáltal, hogy gátolja a vérrögképződést, s ily módon csökkenti a szívinfarktus
és a szélütés kockázatát is, sőt, növeli a HDL koleszterin arányát a vérben az
LDL koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét
szolgálja.A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása
főleg a dohányosok vagy az infarktuson, szélütésen átesettek számára fontos, de
napi vitamin- vagy ásványianyag-adagjában mindenkinek hasznos.
4.
D3-vitaminSzámos kutatási adat látott már napvilágot, amely a D-vitamin
fontosságára mutat. Rengeteg betegség gyógyítható a segítségével, viszonylag
rövid idő alatt. Így van ez a szív egészségével is. Normalizálja a vérnyomást,
javítja az inzulin érzékenységet, összességében csökkenti a szívbetegségek
kockázatát.
5. Jód1933-ben, Dr. Kenneth Turner, a Harvard Medical School-ban
végzett egy kísérletsorozatot nyulakon, amelynek segítségével bebizonyítatta,
hogy a jód megakadályozhatja az érszűkület (atherosclerosis) kialakulását a
nyulaknál, még abban az esetben is, ha rettenetesen egészségtelen dolgokkal
etették őket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyen szemét ételeket, és
mellé jó sok jódot, mert ez majd mindent megold. Csupán annyit, hogy a
jódtartalmú ételek is segítenek, ha már kialakult a baj. A legjobb, ha emellett
minőségi ételeket fogyaszt.
6. FokhagymaSzámos tanulmány kimutatta, hogy napi
egy gerezd fokhagyma gátolja a rossz koleszterin (LDL) kialakulását, és növeli
a jó (HDL) koleszterinszintet. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a fokhagyma
segít normalizálni a vérnyomást, és serkenti a vérkeringést. Sokan ezért
fogyasztják. Ha nem bírja természetes, nyers formában megenni, szerezzen be
fokhagymaolaj-kapszulát. Főzött, párolt állapotban már kevésbé hatásos.
7.
C-vitamin A C-vitamin az egyik legalapvetőbb táplálék egészségünk megőrzése
szempontjából. A legjobb, ha minden nap elfogyaszt - vérmérsékletétől és
igényeitől függően - 500-2000 mg-ot. Persze, ennél akár sokkal többet is lehet,
döntse el, hogy Önnek mi az ideális mennyiség.A C-vitamin javítja az érfalak
állapotát, hasznos érrendszeri betegségek esetén, megállítja az állapot
romlását, és visszafordítja azt, folyamatos alkalmazásával látványos javulás
érhető el. Fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában is. Fogyassza
mindennap!
8. Kakaó Nem csak finom, de egészséges is! Ide sorolhatjuk a
jó minőségű csokit is. Vegyen legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, és
egyen rendszeresen néhány kockával! A kakaó olyan flavonokat tartalmaz, amelyek
javítják a vérerek működését. Egy természetes, és ínycsiklandó módja az
egészség megőrzésének.
9. Cayenne
A gyógynövények királyának is nevezik, mivel a
legerősebb szívbarát anyagokat tartalmazza. Erősíti, serkenti, tonizálja a
szívet, kiegyensúlyozza a vérkeringést és a vérnyomást, és lenyugtatja a túl
erős szívdobogást. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni a fogyasztását, mivel
igen erős anyag, majd fokozatosan növelni az adagot.
10. Galagonya Nagyon gazdag
flavonoidokban, melyek védik a hajszálereket a káros szabad gyököktől.
Normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírlerakódást a
májban. Csökkenti a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a vérrögök és a magas
vérnyomás kialakulásának lehetőségét. Hosszabb ideig kell fogyasztani ahhoz,
hogy jótékony hatása érzékelhető legyen.Természetesen a fentieken kívül még sok
olyan táplálék van, ami hozzájárul a szívünk egészségéhez, most néhány igazán
fontosat ragadtunk ki. Fogadja meg ezeket a táplálkozási tanácsokat, mozogjon
rendszeresen, és meglátja, hogy a szívbetegségek messziről elkerülik majd!
Forrás: napidoktor.hu
0 Megjegyzések