Ajánlás kontra kutatás
A British Journal of Dermatology folyóiratban került
közlésre a King’s College London kutatóinak beszámolója, mely szerint nincs
egyértelmű bizonyíték arra, hogy a gyermek legalább 4 hónapos koráig tartó
anyatejes táplálása csökkentené a későbbiekben megjelenő ekcéma gyakoriságát.
A vizsgálat során több mint 50 ezer, 8 és 12 év közötti
gyermek adatainak elemzése során jutottak arra a következtetésre, hogy a
szoptatás nem nyújt védelmet az ekcéma ellen. Az Egészségügyi Világszervezet
(WHO) ajánlása ezzel szemben a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes
táplálást támogatja, mint az ekcéma megelőzésének lehetséges módját.
Értékes összetevők
A hazai szakmai szervezetek ajánlásai is a gyermek fél éves
koráig tartó kizárólagos szoptatást javasolják. Az anyatejet a természet
alkotta, ennél fogva a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára. Az
anyatejben lévő immunanyagok számos betegséggel szemben jelentenek védelmet a
csecsemő számára, ezért nem lehet a kérdést egyetlen kórképre, az ekcémára
leszűkíteni – magyarázza a főorvosnő. Ezek között az anyatejben lévő fontos és
immunológiailag aktív anyagok között újonnan felismert jelentősége van az
anyatejben található több, mint 130 laktózból származtatható oligoszacharidoknak,
melyek egy része prebiotikumnak tekinthető.
A prebiotikumok fokozzák a bélben a probiotikumok
termelődését és megtelepedését. Az így kialakult egészséges bélflóra védelmet
jelent számos betegséggel szemben. Fertőzéses megbetegedések esetén az
elfogyasztott pre- és probiotikum kiszorítja a bélben levő kórokozó
baktériumokat, gombákat, gátolja a vírusok káros hatását. Hasmenéses betegségek
alatt vagy után adva segít a normál bélflóra helyreállításában. Tudományos
vizsgálatok igazolják a probiotikumok - és ma már a prebiotikumok szerepét - az
allergia megelőzésében is.
Az anyatej és az allergia megelőzés
Az anyatejes táplálásnak döntő szerepe van az immunrendszer
szabályozásában. A T-helper (Th) sejtek feladata az immunválasz irányítása. A
Th2 sejtek irányítása alá többek közt az IgE (vagyis az allergiát okozó)
antitesteket termelő immunsejtek tartoznak.
A Th1 sejtek irányítása alá tartozó immunsejtek között
vannak azok, amelyek a szervezet természetes védelmet szolgálják és lehetővé
teszik az alkalmazkodást a külső környezethez, beleértve a csecsemő és
gyermekkorban bevezetésre kerülő új táplálékokat is. A születés után az
újszülött immunrendszerében aktívabbak a Th2 sejtek, és gátoltak a Th1 sejtek.
Az immunrendszer érése hosszú folyamat és ezt a kutatások alapján az anyatej
segítheti a megfelelő irányba terelni.
A Lancet és a Pediatric Allergy and Immunology
folyóiratokban korábban megjelent vizsgálatok alapján az atópiás, vagyis
allergiára hajlamos családok gyermekeiben anyatejtáplálás esetén, vagy
probiotikumok adásával szignifikánsan kevesebb volt az ekcéma előfordulása.
Ennek magyarázata, hogy az allergénnel történő találkozás esetén az anyatej
védőanyagai és a probiotikumok hatására Th1 sejtes immunválasz alakul ki,
elnyomva a Th2 immunválaszt.
Az öröklődés szerepe döntő
Ennek az a magyarázata, hogy az ekcémás bőrelváltozások
hátterében még a csecsemők és kisgyermekek esetében is csak az esetek kb.
30%-ában lehet az étrendet felelőssé tenni a tünetekért. Ezekben az esetekben
az anyatejtáplálás folytatása mellett a szoptató édesanya diétája megoldja a
problémát, a gyermek bőre rendeződik. A hozzátáplálás idején pedig az allergiát
okozó táplálékok kiszűrésével és elhagyásával megszűnik az ekcéma.
Azonban az esetek 70%-ában a csecsemő étrendje nem felelős a
tünetek kialakulásáért, mert a bőr védőrétegében van egy olyan genetikailag
meghatározott sejtanyag, amelynek a feladata a bőr védelme, ez a filaggrin. Ha
ennek a mennyisége veleszületetten kevesebb, nem tudja megfelelően biztosítani
a bőr védelmét és ekcéma alakul ki. Így lehetséges, hogy sokszor a szülő is
ekcémás és a kisgyermek örökli a genetikai hajlamot. Ezt a bőrben lévő
gyengeséget az anyatejtáplálás és a probiotikumok adása sem tudja kiküszöbölni.
Ezért szükséges az ekcémás bőrű gyermekek folyamatos és gondos bőrkezelése,
amivel tünetmentesség érhető el. Természetesen az anyatejes táplálással, a pre-
és probiotikumokkal javítható a szervezet immunválasza és ezáltal az ekcéma
lefolyása is enyhébb lehet.
Az életkor előrehaladásával a legtöbb gyermek remélheti,
hogy megfelelő ellátás esetében megszűnik az ekcémája.
A csecsemők legfontosabb tápláléka
Az anyatejtáplálás minden kétséget kizáróan a legjobb
táplálék a kisbaba számára. A nemzetközi és hazai csecsemőtáplálási ajánlások
alapján ezért is javasoljuk 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejtáplálást. Itt
kell megjegyeznünk, hogy az immunvédelemtől függetlenül 6 hónapos kor után az
anyatej már nem fedezi a kisbaba teljes tápanyag szükségletét, ezért mindig be
kell vezetni a kiegészítő gyümölcs, főzelék, gabonafélék fogyasztást is.
Egyénileg megengedett a hozzátáplálást szükség esetén már 4-6
hónapos kor között elkezdeni. A glutén minimális mennyiségének fogyasztása
pedig az új ajánlások szerint a lisztérzékenység megelőzésében kifejezetten
kívánatos ebben az életkorban.
Forrás: egeszsegkalauz.hu
0 Megjegyzések