Hívjuk gulyásnak, gulasch-nak, goulash-nak - mind a mienk.
Állitólag ott a világ 100 legismertebb étele között, függetlenül attól, hogy
éppen világhíres-e a magyar konyha vagy sem. Hol szégyelljük, hol ünnepeljük.
Most éppen az utóbbi történik, több száz éves eledelünk visszakerülhet a
trónjára, melyről legújabb idők gasztroforradalmi szele lesöpörte. Meghalt a
király, éljen a király! Gourmetek készüljetek a gulyásra!
Mielőtt tavaly ősszel a Bocuse d'Or-ra készülő magyar séf
versenymenüjének próbái megkezdődtek, Bíró Lajos,a Magyar Bocuse d'Or Akadémia
elnőke, a lyoni döntő zsüritagja majdnem infarktust kapott. Kiderült, hogy amit
a legjobban ellenzett, éppen az készülne az egyik tányérra: a gulyás. Nem
mintha a Bock bisztró séfje, a magyar szakácstársadalom emblematikus alakja ne
szeretné a gulyást. Csak éppen neki is jó ideje elege volt már a
"gulyásország" imidzsből.
Aztán, ami tőle teljességgel szokatlan, nagyon gyorsan
önkritikát gyakorolt. S ami megszokott: segített is ezerrel.Kiderült,hogy fel
lehet mutatni nemzeti kincsünket úgy is, ha nincs agyon újragondolva, ha
felismerhető marad, és mégis megfelel a mai kor könnyed követelményeinek. Utóbb
még azt is hallottuk a szigorú ítésztől, ha nincs Széll Tamás gulyása, nincs
meg a 10. hely. A nemzeti sajátosságokra ezúttal különösen érzékeny nemzetközi
zsűri tagjai szerint egyenesen fantasztikus volt.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések