A Magyar Gasztronómiai Egyesület április 7-én tartotta éves
találkozóját, ahol megalapították az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amelyet
a valóban kiváló minőségű hazai termékek kaphatnak majd meg. Egyelőre kilenc
szerepel a listán, amely ha bővül, az csak nekünk jó.
Aki a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnökét, a magyar
Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztőjét, Molnár B. Tamást akár csak
hallomásból ismeri, nem nagyon lepődött meg azon a bejelentésén, hogy kibomlik
a legkíválóbb élelmiszer-alapanyagoknak járó Aranyszalag. Hogy miért pont
arany, azt nem tudjuk, de miért ne lenne az? Minden versenyben arany jár a
legjobbaknak.
Molnár B.-nek lassan mindenről ugyanaz jut eszébe: a
minőség, pontosabban az alapanyagok minősége. Még akkor is, amikor blogján, a
Bűvös szakácson éppen egy éve "babszabályokat" alkotott. Az asturiai
fehér babból készülő véres hurkás fabada és a magyar körmös bab recipéje között
is mindenesetre megeresztett egy dörgedelmet a hiányzó hazai minőséggarancia
rendszerről. Utalva egyes megátalkodott kereskedőkre, akik összekeverik a
különböző évjáratú babokat és lelkiismeretlen előállítókra, akik viszont
húsilag a gyorspácolás vagy éppenséggel a túlfüstölés vétségét követik el.
Hogy nem babra megy a játék, azt a legutóbbi hónapok
eseményei is bizonyították. A Bocuse d'Or lyoni döntőjében az első tíz közé
került Széll Tamás séf felkészülésekor nagyon kevés hazai alapanyagot tudtak
használni. "Még egyforma méretű gyöngyhagymát is külföldről kellett
szerezni" hangzott el az MGE 7-i találkozóján. "Nekünk valóban kiváló
hazai termékekre van égető szükségünk. Mert a gasztronómia, akár a bor,
terroirfüggő [értsd: önálló karakterrel rendelkező vidék,termőterület -
szerk.]. Márpedig a kevés valóban kiváló magyar terméknek ma sem rokona, sem
ismerőse, sőt, egyáltalában senkije sincs, aki gondját viselné. Ezért az MGE a
mai napon megalapítja az Aranyszalag minőségi tanúsítványt. Ezzel szeretnénk
mindazokat támogatni, akik ma bele mernek fogni minőségi termékek
előállításába" - jelentette be Molnár B.
Az Aranyszalag esélyesek értékelésére az ország legjobb
séfjeit, konyhafőnőkeit kérte fel az egyesület. Ki más tudhatná náluk jobban,
hogy mi is az igazi minőség, mely ételalapanyagok a legkiválóbbak? Az egyesület
jóvoltából az első kilenc jelölt mindenestre már megvan:
a Zselicvad prémium jelzésű vadhúsai,
a bajai Tetrabbit szabadtartású nyulai,
a kisvárdai MasterGood szabadtartású csirkéi,
a Gódor András levegőn szárított mangalicasonkája,
a Rózsavölgyi Csokoládé (Venezuela Carenero),
a Kiss család bezdáni paprikája,
a Brunner méhészet mézei,
a Balla Enikő és Molnár János kecskesajtjai.
A sorban a 9.
a parajdi bányasó, úgyis mint erdélyi magyar alapanyag.
Rózsavölgyi Csokoládé
A jelöltek listája remélhetőleg bővülni fog majd, azoknak a
jóvoltából, akik szándékuk szerint éppen új örökséget próbálnak teremteni a
következő generációknak. S akik legyenek bár legjobbjai a hivatásuknak,
szakmájuknak, mégis csak civilek. Hiszen itt nem hivatalos állami, kormányzati
kezdeményezésről, rendszerről, adminisztratív címkézésről, hungarikumozásról
van szó. Hanem olyasféle minőséggarancia meghonosításáról, mint a híres,
francia Label Rouge (Vörös címke) vagy a németek Feinheimisch (Hazai ínyenc,avagy
Jó hazai) jelzése. Mindkettőt kézműves termelők, manufaktúrák, szakácsok,
gasztronomusok alapitották. A nyugati előfutárok már több évtizedes múltra
tekintenek vissza, és bár együttmüködnek a hivatalos szervekkel, az illetékes
tárcákkal, mégis önjáróak és önállóak. Nem adnak eredetvédelmet, de még
véletlenül sem téveszthetők össze a tömegtermékek védjegyezésével. Jelzéseik a
mindenkori felelős, minőségi termelést garantálják, viszont nem jelentenek
örökbérletet. A minőségromlás legkisebb jelére bármikor elveszthetők.
Hát, most nálunk is valami ilyesmi felé tekeredik az
Aranyszalag. Az alapítók azt remélik, hogy a civil szakmai kezdeményezés
garantálja a hitelességet. A bejelentéshez azonban nem adtak köretként pontos
paramétereket, hogy mi alapján kerülhet fel valaki a dícsőségfalra. Azt persze
mindannyian tudjuk, hogy a mesterséges ízfokozók, színezékek, tartósítószerek,
simlizések, mutyizások aligha hoznak babérokat. No de hol vannak a pontos
irányelvek? Egy minőségtanúsítási rendszerhez precíz iránymutatásra lesz
szükség, és egy szankcióképes egyesületre. Az utóbbit az MGE szerint az MGE
látja el: "ez a tanúsítvány nem hitbizomány lesz, ha letűnik a minőség,
eltűnik a szalag." Már csak a paraméterek listája maradt hátra. Annyit
tudunk, hogy felvette a kapcsolatot az egyesülettel a Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések