Magyarországon ugyan még furcsának tűnhet az elnevezés, de
Nyugat-Európában természetes, hogy borjogászokat alkalmaznak többek között a
szeszes italokat előállító vállalkozások. A szakma a legégetőbb borjogi
kérdéseket pénteken tárgyalja meg a budapesti Corinthia Hotelben az I. Borjog
és bormarketing konferencián. A rendezvény egyik szervezője Prónay Bence
borjogász.
hvg.hu: Mit csinál egy borjogász? Mennyivel tud többet, mint
egy „mezei” ügyvéd vagy jogász?
P.B.: A borjogász elsősorban a szőlőre, szőlőborra és
pezsgőre vonatkozó speciális szabályokkal és eljárásokkal foglalkozik. A
szőlőbor egy speciális élelmiszer, amelyre következésképpen különleges –
fogyasztóvédelmi, élelmiszer-lánc biztonsági, jövedéki - szabályok vonatkoznak
európai uniós, nemzeti - és helyi szinten is. Nyugat-Európában borjogászokat
foglalkoztatnak a borászatokon, pezsgőpincéken túl – a termékek és szabályok
hasonlósága okán - a sörgyárak, de a párlatgyártók is. Magamat is alapvetően
„mezei” ügyvédnek gondolva, meggyőződésem, hogy specializálódni kell egy-egy
területre, mert nem érthetünk mindenhez egyformán magas színvonalon. Ennél a
„jogterületnél” a jogszabályok megtanulásán túl elengedhetetlen a téma
szeretete, a borkészítés folyamatának pontos ismerete is.
hvg.hu: Milyen kérdésekkel keresik meg a leggyakrabban a
borászok? Mit tud nekik mondani?
Fotó: Bársony Bence
P.B.: Már a szőlőterületek megvásárlásakor, a szőlőfajták
telepítésekor is figyelemmel kell lenni az érintett jogszabályokra, de szigorú
szabályok vonatkoznak a bor előállítására, jelölésére és forgalomba hozatalára
is. Borjogászt keresnek a borászok többek között akkor, amikor az illetékes
hatóság valamilyen szabálytalanságra hivatkozással bírságolja, bünteti őket. A
legszerencsésebb esetben azonban még a büntetések előtt kérik a jogász
segítségét, például gyakran a jelölés kérdésében (mi szerepelhet a címkén a
vonatkozó jogszabályoknak, termékleírásnak megfelelően; mely adatnak hol kell
látszania; mit kötelező feltüntetni; milyen betűnagysággal, stb.).
hvg.hu: Vállalja borhamisítók védelmét is? Tényleg, meddig
jószándékú borjavítás, és honnan pancsolás , borhamisítás a cukor vagy
kemikáliák borhoz keverése?
P.B.: A szőlőbor tekintetében a jogszabályok, termékleírások
egyértelműen meghatározzák, milyen anyagok, milyen mértékben és milyen
eljárások során alkalmazhatóak. A jó szándékú borász utána néz, vagy utána
nézet ezeknek a szabályoknak, és betartja azokat. Az ügyvédnek a feladata az,
hogy a megfelelő hatalommal felruházott hatóságokkal szemben ügyfele olyan jogi
védelmet kapjon, amely garantálja jogainak érvényesülését és azt, hogy ügyében
igazságos, arányos döntés fog születni. Ez a védelem a „borhamisító”, adott
esetben tévedésből helytelenül címkéző borászt is megilleti.
hvg.hu:Milyen pontokon lenne a legégetőbb a bortörvény
kiegészítése?
P.B.: Álláspontom szerint elsődleges cél, hogy a borászokat
terhelő adminisztrációt a lehetséges minimumra csökkentsük, ennek
eredményeképpen a szabályok kiegészítése helyett, azok „redukálása” a
kívánatos. A jövőt az egységes informatikai rendszer bevezetésében látom (ún.
ISZBIR rendszer), amely lehetővé teszi, hogy a borászok egy ablaknál, egy
irányba szolgáltassanak minden adatot, az illetékes hatóságok pedig ebből a
nyilvántartásból kapják az eljárásukhoz szükséges adatokat.
hvg.hu: Jogász szemmel hogyan lenne a legüdvösebb a zéró
tolerancia szabályozása? Kevesebb jogsértés és baleset történne, ha szabad
lenne egy pohár bor után a volán mögé ülni?
P.B.: Szerintem ha valaki olyan mennyiségben fogyaszt
alkoholt, amely nem okoz befolyásoltságot, magyarul a gépjármű-vezetési
képességére semmilyen tekintetben nem hat ki, indokolatlan bármilyen hátrányos
következmény alkalmazása. Az alkoholt fogyasztó „befolyásolt” gépjárművezetőket
viszont elrettentő módon büntetném! A korábban alkalmazott 1994/13. Országos
Igazságügyi Orvostani Intézet Módszertani levele 0,51‰(61mg%)-tól állapította
meg a befolyásoltság határát. Tudomásom szerint számos európai országban (így
például Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Olaszországban,
Németországban, Spanyolországban) ehhez az értékhez igazodik a büntethetőség
határa is. Hiszek abban, hogy érdemes indokolt és következetes szabályokat
hozni, amelyek felnőttnek tekintik az állampolgárokat.
hvg.hu: Mi lesz a pénteken megrendezendő borjogi konferencia
fókuszában?
P.B.: A másik szervezővel, Rókusfalvy Pállal együtt két
részre tagoltuk a konferenciát. Az első részben olyan borjogi kérdéseket
tárgyalunk, mint a hegyközségi rendszer újjáalakulása, a rendszer aktuális
változásai; a bor eredetvédelmének aktualitásai; változások a vonatkozó
jövedéki szabályozásban (különös tekintettel a kézműves pezsgőre); miközben
áttekintjük a borászokat sújtó adminisztrációs terhek csökkentésének
lehetőségeit is. A konferencia második része a közösségi bormarketing jelenlegi
helyzetét tekinti át az illetékes kormányzati szereplők, szakértők és borászok
bevonásával. Az aktualitást az adja, hogy 2013. január 1-től hatályos az új
hegyközségi törvény, amely az egész hegyközségi rendszer újjáalakítását hozta
magával; nemrég fogadták el a termékleírásokat, amelyek az eredetvédett
borainkat definiálják, miközben jelentős változást hozott a forgalomba hozatali
járulék eltörlése, és ezzel a közösségi bormarketing rendszerének átalakítása
is.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések