Könnyebben fogyhatunk, ha emlékezünk rá, mit ettünk aznap – állítják a Liverpool Egyetem pszichológusai. Szerintük ugyanis a közelmúltban elfogyasztott ételek emléke csökkentheti a későbbi ételadagokat.

A tudósok 24 különböző kutatásból származó adatokat vetettek össze, hogy megvizsgálhassák a figyelem, a tudatosság, az emlékezőképesség és a különböző zavaró tényezők szerepét az elfogyasztott ételek mennyiségének szempontjából. Vizsgálataik szerint a közelmúltban elfogyasztott ételek emléke, valamint a tudatos odafigyelés csökkentheti az elfogyasztott étel mennyiségét, ez pedig jól jöhet a fogyni vágyóknak.

Már korábban is kiderült, hogy az étellista vezetése, valamint a már elfogyasztott ételekről szóló vizuális emlékeztetők használata segíthet észben tartani a napi fogyasztást és csökkenteni az ételadagokat. "Vizsgálataink szerint ha az emberek vissza tudják idézni az előző étkezésük után érzett jóllakottságot, akkor jóval kevesebbet esznek a következő étkezés során" - nyilatkozta Dr. Eric Robertson, az egyetem Pszichológiai, Egészségügyi és Társadalmi Intézetének munkatársa. A szakértők szerint ezzel a módszerrel sokat lehetne tenni a súlymegtartó és fogyókúrás programokban részt vevőkért. "Persze további kutatások szükségesek, hogy rájöjjünk, hogyan lehet a legjobban a gyakorlatba is átültetni ezeket a technikákat" - folytattta Dr. Robertson. "Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a mostani kutatásokban csak egészséges testtömegindexű önkéntesek vettek részt, a túlsúlyos páciensekről egyelőre nincsenek adataink."

A tudósok rájöttek arra is, hogy az étkezés közben fellépő zavaró tényezők növelhetik a fogyasztást nem csak az adott étkezés során, de később is. Az étkezés közbeni tévézés, zenehallgatás, vagy újságolvasás elvonja a figyelmet az ételről, ez pedig növelheti a túlevés kockázatát. A kutatás részletes leírása az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban olvasható.

Forrás: vital.hu