Könnyebben fogyhatunk, ha emlékezünk rá, mit ettünk aznap –
állítják a Liverpool Egyetem pszichológusai. Szerintük ugyanis a közelmúltban
elfogyasztott ételek emléke csökkentheti a későbbi ételadagokat.
A tudósok 24 különböző kutatásból származó adatokat vetettek
össze, hogy megvizsgálhassák a figyelem, a tudatosság, az emlékezőképesség és a
különböző zavaró tényezők szerepét az elfogyasztott ételek mennyiségének
szempontjából. Vizsgálataik szerint a közelmúltban elfogyasztott ételek emléke,
valamint a tudatos odafigyelés csökkentheti az elfogyasztott étel mennyiségét,
ez pedig jól jöhet a fogyni vágyóknak.
Már korábban is kiderült, hogy az étellista vezetése,
valamint a már elfogyasztott ételekről szóló vizuális emlékeztetők használata
segíthet észben tartani a napi fogyasztást és csökkenteni az ételadagokat.
"Vizsgálataink szerint ha az emberek vissza tudják idézni az előző
étkezésük után érzett jóllakottságot, akkor jóval kevesebbet esznek a következő
étkezés során" - nyilatkozta Dr. Eric Robertson, az egyetem Pszichológiai,
Egészségügyi és Társadalmi Intézetének munkatársa. A szakértők szerint ezzel a
módszerrel sokat lehetne tenni a súlymegtartó és fogyókúrás programokban részt
vevőkért. "Persze további kutatások szükségesek, hogy rájöjjünk, hogyan
lehet a legjobban a gyakorlatba is átültetni ezeket a technikákat" -
folytattta Dr. Robertson. "Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a
mostani kutatásokban csak egészséges testtömegindexű önkéntesek vettek részt, a
túlsúlyos páciensekről egyelőre nincsenek adataink."
A tudósok rájöttek arra is, hogy az étkezés közben fellépő
zavaró tényezők növelhetik a fogyasztást nem csak az adott étkezés során, de
később is. Az étkezés közbeni tévézés, zenehallgatás, vagy újságolvasás elvonja
a figyelmet az ételről, ez pedig növelheti a túlevés kockázatát. A kutatás
részletes leírása az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos
szaklapban olvasható.
Forrás: vital.hu
0 Megjegyzések