Egy nagyon felkavaró összeállítást láttam a CBS News 60minutes programjában.  Morley Safer, Amerikában híres riporter a gyümölcsösbe kísért egy csapat Givaudan-nak dolgozó “ízmestert”. Ezek az ízmesterek hasonló képességekkel rendelkeznek, mint a borkostolók, különlegesen érzékeny szaglással és ízlelő bimbókkal. A gyümölcsösben az volt a feladatuk, hogy megkeressék a legízletesebb narancsot, amiből aztán egy a MÉG FÁN LÓGÓ példányból sterilen kimetszettek egy darabot, és a laboratóriumban kémiailag előállították ugyanazokat a molekulákat. Sőt, tovább fokozták az íz és illathatást. Ezt aztán eladható kis tégelyekben vagy por formájában szállítják a klienseiknek, akiknek a nevét nem hajlandók nyilvánosságra hozni. A svajci cég, Givaudan hatalmas. 9000 alkalmazottja van világ szerte, és a tavalyi kemény évben az eladásuk 4,257 millió svajci frank volt, ami 6,6%-os évi növekedést mutat. Egy hasonló biotehnológiával foglalkozó amerikai cég a Senomyx. Ők arról híresek, hogy az 1970-es években abortált magzatok veséinek a sejtjeit klónozták (HEK293 -Human Embryotic Kidney cells), és ezen sejtek segítségével állítanak elő szabadalmazott ízfokozókat. Klienseik között van a PepsiCo, az Ajinomoto Co. Inc. (pl. aspartam mesterséges édesítő és kínai ételek izfokozója), Kraft Foods, Cadbury Adams, Firmenich SA, és például a Nestlé SA ( leves porok, szósz porok, stb)…

Az “ízmesterek” azt mondják, hogy ők annak a nagyszerű, szinte nemes feladatnak tesznek eleget, hogy a fogyasztókat felejtehetetlen élményben részesítsék, és újra és újra visszafordítsák az adott áru fogyasztásához.

Hoppá…Ezt kémiai vegyületekkel, azoknak az agyra való hatásával érik el, akárcsak a kábítószerek. Édes ízt produkálnak cukor nélkül, sósat só nélkül, hordóban ért whiskey ízt whiskey nélkül, sült csirkét csirke nélkül, stb.  És hát a jelenlegi törvények szerint megengedett módon ezek a laboratóriumi ízek és szagok általában természetes ízfokozókként kerülnek a csomagolásra feltüntetve…

Bugyutának tűnik a kérdés, hogy miről lehet a természetes ételeket megismerni, de sajnos egyre relevánsabb. Itt található egy lista útmutatónak: masodiksziv.blogspot.be

Ezek a technológiák újak ahhoz, hogy a hosszú távú rákkeltő hatásukat hivatalosan kinyilvánítsák. Viszont kutatások azt mutatják, hogy az egészségre rengeteg káros következményük van. Az aspartamról és a körülötte lévő perekről bárhol lehet olvasni például, és arról is, hogy a diétás italok, amik cukor helyett édesítőket tartlamaznak, gyorsabban hízlalnak, mint a cukros italok.


Forrás: naturhirek.hu