Egy nagyon felkavaró összeállítást láttam a CBS News
60minutes programjában. Morley Safer,
Amerikában híres riporter a gyümölcsösbe kísért egy csapat Givaudan-nak dolgozó
“ízmestert”. Ezek az ízmesterek hasonló képességekkel rendelkeznek, mint a
borkostolók, különlegesen érzékeny szaglással és ízlelő bimbókkal. A
gyümölcsösben az volt a feladatuk, hogy megkeressék a legízletesebb narancsot,
amiből aztán egy a MÉG FÁN LÓGÓ példányból sterilen kimetszettek egy darabot,
és a laboratóriumban kémiailag előállították ugyanazokat a molekulákat. Sőt,
tovább fokozták az íz és illathatást. Ezt aztán eladható kis tégelyekben vagy
por formájában szállítják a klienseiknek, akiknek a nevét nem hajlandók
nyilvánosságra hozni. A svajci cég, Givaudan hatalmas. 9000 alkalmazottja van
világ szerte, és a tavalyi kemény évben az eladásuk 4,257 millió svajci frank
volt, ami 6,6%-os évi növekedést mutat. Egy hasonló biotehnológiával foglalkozó
amerikai cég a Senomyx. Ők arról híresek, hogy az 1970-es években abortált
magzatok veséinek a sejtjeit klónozták (HEK293 -Human Embryotic Kidney cells),
és ezen sejtek segítségével állítanak elő szabadalmazott ízfokozókat. Klienseik
között van a PepsiCo, az Ajinomoto Co. Inc. (pl. aspartam mesterséges édesítő
és kínai ételek izfokozója), Kraft Foods, Cadbury Adams, Firmenich SA, és
például a Nestlé SA ( leves porok, szósz porok, stb)…
Az “ízmesterek” azt mondják, hogy ők annak a nagyszerű,
szinte nemes feladatnak tesznek eleget, hogy a fogyasztókat felejtehetetlen
élményben részesítsék, és újra és újra visszafordítsák az adott áru
fogyasztásához.
Hoppá…Ezt kémiai vegyületekkel, azoknak az agyra való
hatásával érik el, akárcsak a kábítószerek. Édes ízt produkálnak cukor nélkül,
sósat só nélkül, hordóban ért whiskey ízt whiskey nélkül, sült csirkét csirke
nélkül, stb. És hát a jelenlegi
törvények szerint megengedett módon ezek a laboratóriumi ízek és szagok
általában természetes ízfokozókként kerülnek a csomagolásra feltüntetve…
Bugyutának tűnik a kérdés, hogy miről lehet a természetes
ételeket megismerni, de sajnos egyre relevánsabb. Itt található egy lista
útmutatónak: masodiksziv.blogspot.be
Ezek a technológiák újak ahhoz, hogy a hosszú távú rákkeltő
hatásukat hivatalosan kinyilvánítsák. Viszont kutatások azt mutatják, hogy az
egészségre rengeteg káros következményük van. Az aspartamról és a körülötte
lévő perekről bárhol lehet olvasni például, és arról is, hogy a diétás italok,
amik cukor helyett édesítőket tartlamaznak, gyorsabban hízlalnak, mint a cukros
italok.
Forrás: naturhirek.hu
0 Megjegyzések