Zsiradékra szükségünk van. De csak a legegészségesebbre. A hidegen préselt olívaolaj jótékony társ a fogyókúrában!

A tévhittel ellentétben a zsiradék nem hizlal! Sőt, a jó zsiradék segít, hogy ismét formába hozza a szervezetét. Ezek között az olívaolaj az egyik legegészségesebb.

A zsírt lassabban emészti meg a szervezet, mint a szénhidrátot vagy a fehérjéket. Ennek köszönhetően tovább érezheted jól lakottan magadat, elmaradnak az evési rohamok, ha megfelelő mennyiségben fogyasztod. Fontos az idegrendszer számára, és gondoskodik a jó hangulatodról, ami elengedhetetlen a sikeres fogyókúrához.

Az alábbi receptjeinkből egyet ebédre, egyet vacsorára fogyassz el. Reggelire kb. 200 kcal-t ehetsz, és napközben, délelőtt és délután is egy-egy kis kényeztető falatot (1 alma, kivi, 2,5 dl szójatej) fogyaszthatsz.

Ebédre és vacsorára

Olasz sült
Keverj össze 1 evőkanál natúr joghurtot 1 teáskanál olívaolajjal, 1 teáskanál kapribogyóval, 1 felaprított kisebb ecetes uborkával, 1 teáskanál petrezselyemmel, sóval, borssal. Szeletelj fel 15 dkg főtt burgonyát, és serpenyőben, zsiradék nélkül pirítsd meg. Szeletelj fel 10 dkg marhasültet, a krumplival és a mártással fogyasztjuk. 300 kcal

Zöldségkrém lazaccal
Tisztíts meg és darabolj fel 20 dkg brokkolit vagy karfiolt, 15 dkg burgonyát, és főzd 2,5 dl zöldséglevesben puhára. Botmixerrel pépesítsd, csipetnyi szerecsendióval, ízesítsd 1 evőkanál zsírszegény tejföllel és 5 dkg füstölt lazaccal fogyaszd el. 330 kcal

Halsaláta
Főzz meg és szeletelj fel 15 dkg burgonyát. Csepegtess le 10 dkg ecetes halat (ruszlit), és darabold fel. Vágj apróra egy kis fej hagymát, fél salátauborkát, és keverd össze a hallal és 1 evőkanál snidlinggel, majd halmozd krumplira. Keverj össze 1 evőkanál zsírszegény tejfölt, kevés citromlevet, és locsold a salátára. 360 kcal

Piemonti omlett
Moss meg 20 dkg spenótot. Verj fel 2 tojást, adj hozzá 1 gerezd áttört fokhagymát, 1 feldarabolt szardellát, borsozd meg, és 1 teáskanál olívaolajon süss omlettet belőle. Szórd rá a spenótot és süsd készre. 15 dkg főtt céklával fogyaszd el. 320 kcal

Narancsos csirke
Főzz meg 3 dkg rizst, filézz ki 1 narancsot, a filéket szórd meg gyömbérrel. Süss meg 2 teáskanál olívaolajon 12 dkg csirkemellfilét, sózd, borsozd, majd vett ki és tedd félre. Tedd a narancsgerezdeket a visszamaradt lébe és forrósítsd át. A rizzsel és a hússal tálald. 330 kcal

Zöldségsaláta
Vágj kis kockákra fél salátauborkát, 1 zöld húsú paprikát, 1 paradicsomot, 2 szál zellerzárat, karikázz fel 1 kis fej lila hagymát. Forgasd össze a zöldségeket 1 maréknyi salátalevéllel és borsozd meg. Keverj el 1 evőkanál olívaolajat kevés citromlével és locsold a salátára. 4 dkg pirított rozskenyérrel fogyasztd el. 340 kcal

Pesztós bableves
Apríts fel 10 bazsalikomlevelet, adj hozzá 1 gerezd áttört fokhagymát, 2 teáskanál olívaolajat. Szeletelj fel 2 vékony szár szárzellert és főzd meg 2 dl zöldséglevesben. Adj hozzá 20 dkg főtt konzerv fehér babot, 1 feldarabolt paradicsomot, a bazsalikomos masszát, és forgasd össze. 330 kcal

Pácolt paprika
Grillezz feketére 25 dkg kápia paprikát, húzd le a fekete héját, a húsát vágd csíkokra, és locsold meg 1 evőkanál ecettel. Darabolj fel 1 szardellafilét, keverd össze 1 gerezd áttört fokhagymával, 1 evőkanál olívaolajjal, és locsold a paprikára. Szórd meg 1 evőkanál felaprított petrezselyemmel, majd 1 szelet rozskenyérrel fogyasztd el. 340 kcal

Halfilé zöldségekkel
Vágj apró kockákra 1 pórét, 2 szál zellerszárat, 30 dkg répát, 10 dkg burgonyát, és terítsd tűzálló tálba. Annyi zöldséglevest locsolj rá, hogy éppen ellepje. Fektess rá 20 dkg tengeri halfilét, sózd, borsozd, locsolj rá 2 teáskanál olívaolajat, és pirítsd a sütőben 15 percig. 335 kcal

Avokádósaláta
Karikázz fel fél salátauborkát, vágj szeletekre 1 kis avokádót. Fektess salátaleveleket egy tányérra, rakd rá az uborkát és az avokádót. Locsold meg citromlével és 1 teáskanál olívaolajjal. Szórd meg zsázsával és 4 fél dióbéllel. 360 kcal

Amit az olívaolajról tudni kell

Hidegen préselt
A legjobb és legfinomabb olajokat hidegen préselik. Ezek salátához, nyersen a legkiválóbbak, de zöldségek párolásához, húsok sütéséhez is használhatjuk.

A jó minőségű, hidegen préselt olívaolajat hűvös, sötét helyen tárold, mert nagyon érzékeny. A felbontott üveget használd el 6-8 hét alatt. Ha túl hideg helyre teszed, fehér foltok képződhetnek benne. Ez nem ront a minőségén, szobahőmérsékleten újra kitisztul.

Ne ebben!
Bő olajban sütéshez nem alkalmas! A rántott húst ne készítsd ebben.

Eltelít
Lassabban dolgozza fel a szervezet, és később tör ránk éhségérzet.

Vitaminbarát
A DEKA, azaz a D-, E-, K- és A-vitaminok zsírban oldódnak, azaz csak akkor hasznosulnak, ha zsiradék is kerül melléjük ezért nem nélkülözhetünk napi kb. 2,5 g zsiradékot.

Egészséges
Gazdag telítetlen zsírsavakban, ezért jótékony az érrendszerre, csökkenti a káros koleszterinszintet.

Fogyaszt
Hozzásegít a felesleges kilók eltűntetéséhez, az ideális súly eléréséhez.

Forrás: kiskegyed.hu