Közel ezer tételt is kóstolhattunk volna a földkerekség
különböző boraiból anélkül, hogy kitettük volna lábunkat a pesti Sofitelből.
Igen nagy volt a csábítás, de meg se kíséreltük a lehetetlent, viszont igazi
különlegességekre bukkantunk.
Természetesen mélyen egyetértünk a hivatalos
borpropagandával, miszerint magyar bort mindenkor, de nem tehetünk róla, néha
túl nagy a kísértés, és elcsábulunk. Az efféle kilengéshez legalább egy évben
egyszer határozottan hozzájárul az IFDT / Nemzetközi élelmiszer-italkereskedelmi
kft / portfólió bemutatója. A múlt
szombaton kalandoztunk a cég szakértőivel, akik kiváló helyismerettel, és
biztos kézzel választanak bemutatásra érdemes tételeket.A Sofitel szállodában
megtartott nagy tavaszi kóstoló kis helyen zsúfolta össze azokat a
különlegességeket, amiket - a helyszínen felsorakoztatott magyar termelőkkel
egyetemben - másutt ilyen koncentrációban nem túl gyakran kóstolhat a
„változatosság gyönyörködtet alaptételében hívő borissza.
Ibolyán túli rozéélet
A tájékozódást nagyban segítette, hogy külön kóstolótúrás
lapokat is nyomtattak. Volt például tíz asztalt és tételt felsoroló
rozészemelvény. Ezen gyorsan végig is szaladtunk, elvégre a hirtelen
beköszöntött nyárban életmentő szomjoltó lehet egy-egy pohár hideg rozé. Ráadásul,
a szemfüles szervezők már jó előre helyre kis kóstolójegyzetekkel látták el a
tételeket, így még körmölni sem volt muszáj, az ember átadhatta magát az
élvezeteknek. Azt például meg tudjuk erősíteni, hogy a Dolium rozé friss és
gyümölcsös, de hát mi mást várhatnánk egy rozétól?! A kesernye a végén picit
férfiassá teszi. Kortyoltunk még ribizli
illatú francia rozét (Château du Rouet, Cuvée Reservée, 2011), rózsaillatú
argentínt (Callia Alta Rosé Shiraz) és ibolyafelhőt árasztó, édeskés franciát
(Ackerman-Remy Pannier Rosé d'Anjou).S ott volt nekünk hazai tájakról a Ludányi
rozé,ami a hordós érlelés ellenére elegáns könnyedséget, nagyvilági játékosság
kap, és még a cserzőanyagra emlékeztető jegyek is bársonyosan simulnak bele. A
Gróf Buttler rozéja a 14-es alkohollal kicsit fejbever, tüzes karaktere Eger
kedvelőinek nyújthat vigaszt a dolgos hétköznapok után.
Maori bor francia hordóban
Mivel még soha nem kóstoltunk maori bort, így a Tohu
pincészet standja felé vettük az irányt. Az új-zélandi borászat rajnai
rizlingjének savképletére még a hűvös Rajna-völgyében is elismerően
csettintenének a német borászok: 9,7-es savat Magyarországon legfeljebb édes
tokajikban kockáztatnának meg a termelők. A Marlborough Riesling 2012-ből szép
is, tiszta is, de az erős savakat csak hírből ismerő borkedvelőknek meg kell
barátkozniuk a borral. Sokkal könnyebben szerethető tétel a tavalyi Sauvignon
Blanc, aminek az illatában rózsát, de érett déli gyümölcsöket is találunk,
telt, komplex ital. Dohánnyal, kávéval és füstös ízjegyekkel annyira elbódít,
hogy észre sem vesszük a korábbinál ugyan gyengébb, de szintén magas
savtartalmat. A szög végül a 2011-es pinot noirnál bújik ki a zsákból: a
francia hordóban érlelt bort akár Burgundiában is készíthették volna.
Nyilvánvaló, hogy nem maori stílusú, csupán maori tulajdonú pincészetről van
szó. Az új-zélandiak kicsit talán túlontúl biztos kézzel hozzák a nemzetközi piac
által elvárt nedűket.
Mindennapok kellemes társa
Michelin-csillagos éttermek sommelier-i fél pincéjüket
odaadnák azért, hogy a legendás Châteauneuf-du-Pape-okat talajtípus szerint
kóstolhassák. Nos, a jó nevű Ogier Pince jóvoltából erre is lehetőség nyílt.
Azonos házasítású, azonos évjáratú borokat kóstoltunk, amelyek kizárólag a
talaj tekintetében mutattak eltérést. Meg - mint később kiderült - ízben is. A
2009-es Châteauneuf-du-Pape-ok közül először a kavicsos talajon termett Galets
Roules-t kóstoljuk, aztán jön az agyagos homokkő-, majd a vörös homokkő,
végezetül a mészkő. A borok egyre puhábbak lesznek, míg az első még valósággal
görög a nyelven, a homokkőnek már az illata is melegebb, a mészköves bor
kortyolása pedig már olyan élményt ad, mintha selyemmel círógatnák a torkunkat
( természetesen az ilyenkor szokásos öklendezési inger nélkül). A
Magyarországon alig ismert cahors-i borok közül egy Malbecbe is belekóstolunk,
a Rigal pincészet 2 ezer forint körüli terméke méltó válasz az argentin Malbecekre:
a 2011-es bor a mindennapok kellemes társa lehet.
A pezsgő nemcsak az ünnepek itala lehet
Még gyorsan tettünk egy kört az idén debütáló Cotes du
Rhone-i Bouvachon Nominé pince szép vöröseinél,és a tulajdonos rokonsága által
menedzselt champagne-oknál (Nominé-Renard Champagne).Majd kísérletet tettünk a
magyar valóság felfestésére szimpatikus képviselőjüknél. A pezsgőt kóstoltató
francia hölgy ugyanis csillogó szemekkel magyarázta, hogy az elegánsan
élesztős, mély és komplex évjáratos pezsgőjük, a 2008-as Champagne Brut Spécial
Club Millésime remek kísérője lehet a Magyarországon is népszerű libamájnak.
Nem tudtuk megállni, és felvilágosítottuk , a hazai pezsgőkultúra bár
fejlődőben van,még mindig ott tart, hogy a bubist a népek jellemzően sátoros
ünnepeken isszák,elsősorban apéritifnek . Szofisztiáltabbak is legfeljebb
tenger gyümölcsei mellé tudják elképzelni az elegáns italt. A libamájhoz pedig
a magyar tokajit iszik. Természetesen az ilyen és ehhez hasonló rendezvények
szélesíthetik a látókörünket - éppen ezen morfondíroztunk, amikor az utolsó
körnél szó szerint belebotlottunk a tokaji standokba.
Halál az ösztövér élesztőkre
A tarcali Fanni kertje több éves Csipkerózsika-álom után
nemhogy felébredt,de berobbant a hazai boréletbe.Öntörvényű borászuk némely
tétel elkészítésénél éppen csak addig melegíti a mustot, hogy a gyengébb
csontozatú élesztők elpusztuljanak. A jó érzékkel irányított szelekció nyomán
szép, egészséges borok születtek meg.A 2012-es muskotály (Huncut fürtök) vagy a
dűlőszelektált friss furmint Hegyalja új arcát mutatja meg, tisztasága,
könnyedsége és nem utolsósorban versenyképes ára bizonyára hamar nagy
rajongótábort szerez. A Barta Pince már régen rászolgált az elismerésre. Kései
szüretelésű furmint-muskotály házasításában (2011) a klasszikus
muskotályosságot elegánsan egészítik ki a bodzás és ásványos jegyek. 2008-as
krémesen édes szamorodnijáról pedig elég legyen annyi,ha minden szamorodni
ilyen tiszta lenne,nem kellene érvelni e fajta létjogosultsága mellett. S nem
ábrándult volna ki belőle soha senki.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések