Hogy a spárga milyen tökéletes teremtménye a természetnek,
azt minden évben áprilistól júniusig újra s újra elmondjuk, megírjuk. Nem
mintha az év többi részében odaadásunk csökkenne, de ezekben a hónapokban van a
szezonja. Most is már ott ágaskodnak az ingerlő fehér-zöld spárgasípok a
zöldséges standokon.
"Szeretettel figyelmeztetek mindenkit, ne mulassza el
egyetlen pillanatát sem a spárgaidénynek" - annyi mindenben hallgattunk
már kedvenc gasztrotörténészünkre, Halász Zoltánra, miért pont ezt a tanácsát
ne fogadnánk meg. Amúgy az ínyenc rómaiak nyomdokában haladunk, pontosabban
eszünk. Az ókori Itáliában már császárok kedvence volt az Asparagus
officionalis. Apicius, az első ismert szakácskönyvíró is hagyott az utókorra
megszívelendő intelmet: "Ne feledd sose barátom, hogy a fölséges eledelnek
a csúcsa legfölségesebb".
A fölséges eledelnek azonban nemhogy a csúcsa, de szára sem
nagyon adatott meg évszázadokon keresztül a pórnépnek. Még a 16-17. században is
Napkirálynak, de legalább erdélyi fejedelemnek kellett lenni az efféle
gourmetkodáshoz. A spárga - népies nevén: csírág - kontinentális és
"demokratikus" térhódítását csak a 20.század hozta meg. A
leglelkesebb spárgaevők a németek lettek. Kultusza nálunk a két világháború
közötti bizonyos boldog békeidők után az elmúlt másfél évtizedben éledt fel
újra.
Azt nem állítjuk,hogy a legolcsóbb tavaszi-nyári
idényzöldségek közé tartozna, de nagyon érdemes pár száz forintokat egy-egy
csomag spárgába fektetni. Az aromabombák, boldogsághormonok ott lakoznak
bennük. Apropó, míg el nem feledjük: a spárga az afrodiziákumok tudósai szerint
formájával már ránézésre is fokozza a vágyat. Hát, ezt most kinek-kinek a
fantáziájára bíznánk. Egy álltólagos vágykeltő leves receptjét azonban mindjárt
megosztanánk.
Feltételezzük, hogy ez Bruno Cerdan originális találmánya,
ki egész szakácskönyvet szentelt a konyhai vágykeltésnek. De lehet, hogy ő is
valamely régi leírást fantáziált újra,mikor megalkotta a "kettő az
egyben" paradicsomos spárgalevesét. Ha nem tetszenének tudni, a paradicsom
is afrodizíákum. A szerelem almája titulust éppen a kényes ínyű franciáktól
érdemelte ki. Egyes feltételezések szerint az Édenkertből való kiűzetéskor
bűnbeesett Éva kezében nem is alma, hanem paradicsom volt. Mindezt azért is
vetjük közbe spárgázás ürügyén, mert közeledik a szerelem és örök hűséget
eskűvések hónapja, a május. Ahhoz meg már most nagyon "bimbózni"
kell.
Receptek
Szóval, a leves, ami kettő az egyben,de csak a tálban
egyesül, külön-külön készül. Ez azért is jó, mert ha menetközben meggondolnánk
a kézfogót, mindjárt két levesünk is lehet, legfeljebb az egyiket hütőbe
tesszük, s nap múltán mást eszünk. A paradicsomleveshez alapból 4 friss
paradicsomot kockára vágunk. 2 evőkanál felmelegített olajon fejnyi felaprózott
hagymával, 2 gerezd préselt fokhagymával megfuttajuk, majd hozzákeverünk egy
kis doboz kész paradicsompürét - erősíthetjük az ízt 2-3 csíkozott aszalt
paradicsommal - és felöntjük egy liter vízzel. Kis lángon, takarékon, lefedve
20 percig főzőgetjük, ízlés szerint sóval ,őrölt fekete borssal fűszerezzük.
Idő leteltével, botmixerrel símára dolgozzuk.
A spárgalevesnek sem kell több 20 percnél. 20 deka zöld
spárgát - a rügyeket vágjuk le, és csak a főzés végén dobjuk a levesbe -
feldarabolva párolunk meg a szintén olajon megfuttatott, apróra vágott fej
vöröshagyma és darab póréhagyma keverékén.Csak ezt még tartalmasítjuk egy
ugyancsak felkockázott burgonyával és 5 deka spenóttal is. Átforgatjuk a zöldségeket,
felöntjük egy liter vízzel, sózzuk,csípetnyi cukrot is beleteszünk. Ha
megpuhult minden, botmixszerrel ezt is pürésítjük, s 2-3 percig még a most
beledobott sprárgarügyekkel főzzük. Kész, indulhat az egyesítés. Egy
levesestálat félig megtöltünk a paradicsomlevessel. Aztán egy fakanalat
fektetünk keresztbe a tálon, és mellette szép komótosan csurgatjuk a spárgalevest is. Petrezselyemzöldet
csípkedünk rá - fenomenális látvány és
csodás ízek kézfogója.
Ha valakinek esze ágában sincs bevállalni ezt a kis macerát,
akkor főzzön csak egy üdítő, raffinált ricottás spárgalevest, amit Marton
Levente "ételmesélőnek" köszönhetünk, ki rovatunkat megtisztelte már
nem egy írásával. Az ő levese fehér spárgából készül, hagyma, krumpli itt is
szóhoz jut. Egy csomag megtisztított ,"lefejezett",feldarabolt fehér
spárgát és egy felkockázott krumplit ezúttal vajon felfuttatott,felkarikázott
póréhagymára dobunk, egy egész, átlagos méretű szálat szabdalunk fel. Sózzuk,
tört fehér borssal fűszerezzük. Pár percig együtt pirítjuk, majd liternyi
csirke- vagy marhaalaplével - nem mondjuk meg senkinek, ha kockából készül -
felöntjük.
Rutinosan jön a 20 perc főzés. Az utolsó percekben
bedobáljuk az edénybe a spárgarügyeket is. Míg fő a leves addig 20 deka
ricottát (krémsajtot,natur krémtúrót ) kikeverünk 2 deci tejszínnel vagy
tejföllel, belenyomunk egy-két átpréselt gerezd fokhagymát is. Az ételmesélő
ugyan utóbbit vajon külön megfuttatja és a már turmixolt leveshez adja, de
nekünk nem kell ilyen szofisztikáltnak lennünk. Így már el is mondtuk a
következő lépést: a kész spárgalevesből szűrőkanállal kimentjük a rügyeket, a
többit összeturmixoljuk. A tűzre visszatéve belekeverjük a ricottás egyveleget,
visszaeregetjük a spárgafejeket, egyet forralunk rajta, és már kész is. Pár csöppnyi
balzsamecettel még csavarhatunk egyet az ízeken tálalás előtt. Sőt, friss
bazsalikomleveleket,madárbegyet is csípkedhetünk rá, és píritott mandulát,
fenyőmagot, de legalább kenyérkockákat készítünk oda a leveses tányér mellé. A
mi variációnk:a fokhagymás ricottából friss zöldfűszerekkel kis gombócokat
formázunk és levesbetétként kínáljuk - ilyenkor csak a tejszínnel vagy
tejföllel turmíxoljuk a levest.
Megjegyzés: Ha valaki nem lenne jártas spárgaválasztás,
tisztítás és egyéb konyhai ábécé tekintetében, esetleg nem szeretné a leveseket
és más recept után nézne, az keresse rovatunk Tökéletes spárga, illetve
Tökéletes spárgavariációk cikkeit múlt szezonokból, melyekben minden további
kérdésre választ talál.
Forrás: hvg.hu
0 Megjegyzések