A jelenlegi legerősebb paprika 1500-szor erősebb az Erős Pistánál, de a nemesítők még nem érték el a végső határt. A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni. 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy szeretjük a csípős ételeket, és a paprikáink a világ élvonalába tartoznak csípősség tekintetében is, de ez nem igaz. A gyakran használt paprikakészítmények, például az Erős Pista csípősségi értéke nagyjából 1000 az erősség mérésére használt Scoville-skálán (SHO), de a legerősebb hegyes paprikáink is alig haladják meg a 2500-as értéket.

Ez szinte semmi a mostani Guinness-rekorder paprika, a Trinidad Scorpion Butch T 1,464 milliós erősségi értékéhez. Ahhoz, hogy ezt az iszonyú erősséget el tudjuk képzelni, tudnunk kell, hogy a Tabasco-szósz csípőssége 5000 körüli, a híres jalapeno paprikáé maximum 8000, a rendőrségi paprikaspray erőssége nagyjából 2 millió és a paprika erősségéért felelő vegyi anyag, a tiszta kapszaicin csípőssége 15-16 millió SHO.

Miért van szükség ilyen erős paprika nemesítésére? Noha különféle divatos szószokban felhasználják ezeket az önmagukban fogyaszthatatlan paprikafajtákat, a nemesítés fő hajtóereje a legerősebb paprika létrehozásával járó dicsőség.

A paprikatermesztők közötti harc az 1990-es évek elején kezdett kiéleződni. Addig csupán két paprika - a habanero és a skót sapka (Scotch bonnet) érte el a 350 000-es Scoville-értéket. 1994-ben egy hibrid fajta, a Red Savina Habanero döntötte meg ezt a rekordot 570 000-es értékkel. Erről több mint egy évtizedig azt gondolták, hogy nem lehet túlszárnyalni.



Azután az Új-Mexikói Állami Egyetem Chile Pepper Intézetének igazgatója, Paul Bosland hallott egy Indiában termesztett fajtáról, amelyet még az indiai hadsereg is tanulmányozott, fel lehetne-e használni gránátokhoz. Bár szkeptikus volt, Bosland mégis beszerzett néhány magot, és legnagyobb meghökkenésére a termett paprika folyadékkromatográffal mért erőssége meghaladta az addig elképzelhetetlennek tartott 1 millió SHO-t. Ezután elszabadult a pokol, és megindult a paprikatermesztők mai napig tartó nemesítési harca a legerősebb paprika létrehozásáért.

Egymás után dőltek meg a milliós nagyságrendű Scoville-értékek. Maga Bosland 2012 februárjában bejelentette, hogy az általa nemesített Trinidad Moruga Scorpion erőssége átlépte a bűvös 2 milliós határt. Ezt az értéket azonban eddig még nem hitelesítette a Guinness.

Nem tudni, mikor lesz vége a hajszának, holott már a ma termelt rekorder chilipaprikákkal is rendkívül óvatosan kell bánni, mondta Bosland. A paprika felnyitásához vegyvédelmi öltözékhez hasonló védőöltözetet - egész testet fedő overallt, légzőkészüléket és kalapot - kell felvenni. A paprikák erőssége azonban elméletileg megközelítheti a 15 milliós értéket is. Igaz, hogy már egy 800 000-es erősségű paprika megkóstolása is ledöntheti az embert a lábáról, sőt - rossz esetben - még kórházi kezelésre is szorulhat, ennek ellenére a termesztők nem adják fel a harcot az egyre erősebb paprikák kinemesítéséért.



7 érdekes tény a paprikáról

Tudtad? A paprika csípősségét az úgynevezett Scoville-egységgel határozzák meg, mely a paprika kapszaicintartalmát mutatja. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100–500 Scoville-egység között változik.

Tudtad? A világ legerősebb paprikája annyira erős, hogy csak kesztyűben lehet megfogni, különben órákig ég az óvatlan fűszerkedvelő keze. Az atompaprikát Ausztráliában, egy gilisztatenyésztő telep közelében találták tavaly tavasszal. A gilisztatenyésztő farmról elfolyó víz növekedési hormonok és különleges baktériumok mellett kitint is tartalmaz, valamiképpen ez járulhat hozzá a különleges „mutációhoz”. A kitin a rovarok páncélját alkotó anyag, amely többek között kozmetikumokban és gyógyszerekben szolgál keményítőként. A Scoville-skála szerint ez a chili 1,4 millió egységet tartalmaz. Összehasonlítva a magyar paprikák 100–500 Scoville-egységnyi erősségével, bátran mondhatjuk, hogy az ausztrál atompaprika ehetetlen lehet.

Tudtad? A paprikát 1494-ben Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta Európába. A 16. század végén már magyar területen is ismerték, törökbors néven. Hogy miért éppen törökbors? Nos, az elnevezés a török nyelvből ered, mert náluk a paprika „biber” neve a piper, azaz bors szóból származik. A fűszer komoly karriert futott be hazánkban, és a 18. századtól, mondhatni, teljesen átalakította a magyar konyhát.

Tudtad? Cifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében, amely 1830-ban látott napvilágot, olvashatjuk először a paprikás csirke receptjét, amely addigra a magyar konyha egyik legnépszerűbb étkévé vált. A recept így hangzik: Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.'

Tudtad? Nem csupán ételízesítéshez, de gyógyszerként is használták a paprikát. Az 1831-es kolerajárvány idején – hatékony ellenszer híján – a paprikát vélték a pusztító járvány elleni csodaszernek, legfőképp a megelőzést szolgálva. Nem csupán a paprikát fogyasztották ilyen minőségében, de a paprikapálinkát is a kolerát megelőzendő itták. Akkor persze még nem tudhatták, hogy a paprika magas C-vitamin-tartalma miatt fokozza az emberi szervezet ellenálló-képességét. A feljegyzések szerint használták még malária ellen is.

Tudtad? A szegedi paprika a szabadalmi hivatal által hivatalosan bejegyzett védjegy. A legendás szegedi paprika eredetileg csakis csípős paprika volt, csupán a 20. század elején találtak egy genetikailag eltévedt, nem csípős palántát, amelyet aztán tovább nemesítettek. Az összes mai édes palánta ennek az egykori különleges tőnek a leszármazottja. Ma már ebből fogy a legtöbb, tízből kilenc csomag ételízesítő nem csípős a szegediből.

Tudtad? A paprikát már fegyverként is használják. Az indiai hadseregben hadrendbe állították a paprikagránátot, amely a könnygázgránáthoz hasonlóan nem tesz maradandó kárt az ellenségben, csupán harcképtelenné teszi. A hagyományos hadviselésben kevésbé, de zavargások, utcai rendbontás esetén kiválóan alkalmazható fegyver.