Munkaülést tartottak Kovászna Megye Tanácsának és Kézdi­vásárhely Polgármesteri Hivatalának vezetői a céhes városban. Na­pi­renden a hulladékgazdálkodás, a megyei és városi gyermekjogvédelem és szociális rendszer, a kézdivásárhelyi öregotthon munkálatainak elkezdése, a műjégpálya sorsa szerepelt.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke a múlt esztendőben javasolta: tartsanak negyedévente közös munkaülést a hatékonyabb munkaritmus érdekében. Az elsőre júliusban került sor, a másodikat a választások miatt elnapolták.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatosan arról esett szó, hogy Felső-Háromszék községeinek átrakóállomását Kézdivásárhelyen tervezik megépíteni. A két szociális központ rossz állapotban, felújításra szorul – hangzott el. A rendőrséggel szembeni 2-es központ felújításának tavaly elkészült a megvalósíthatósági terve, de még nem bírálták el. Az 1-es központ korszerűsítésének megvalósíthatósági tervét a megye idei költségvetésébe foglalják bele – mondotta Vass Mária, a Megyei Gyerekjogvédelmi Igazgató­ság vezetője. A kézdivásárhelyi nevelőintézet indulásának 140. évfordulójára, október 12-re ünnepséggel készülnek a Szentkereszty Stephanie Egyesület és a Koordinációs Központ munkatársai, valószínűleg akkor tartják meg a székely családok napját is – fejtette ki Bálint Olga igazgató.

A majdani öregotthont a városi kórház régi belgyógyászati épületében hoznák létre. Az épület felújítását a kézdivásárhelyi önkormányzat, a működtetést a megyei tanács vállalta magára. Henning László, a megyei tanács alelnöke szerint meg kell határozni az öregotthon optimális létszámát, másképpen veszteséges lehet.

A jégpálya befejezéséhez a számítások szerint 2,5 millió euróra lenne szükség, ez ügyben februárban lesz újabb tárgyalás. Az Incze László Céhtörténeti Múzeum további felújítása is szóba került, ahol az udvar, a kiállítótér és a feljáró is teljes korszerűsítésre szorulna – ezt azonban anyagi okok miatt ebben az évben nem tudják kivitelezni. A munkálatokat a városi önkormányzatnak kell megkezdenie, fel kell újítani a villanyvezeték-hálózatot, kijavítani a szobák falait és mennyezetét.

Szó esett még néhány emlékrendezvényről is: Turóczi Mózes születésének 200. évfordulójára január 26-án, Molnár Józsiás halálának 110. évfordulójára pedig március 15-én emlékeznek. Ősz elejére Kolonics-emlékünnepséget tervez a megye és a város vezetősége.

Iochom István
Háromszék