Hozzávalók:
8-10 személyre
1 kg vegyes leveszöldség,
50 dkg sovány marhaszegy,
1 csirkemell,
20 dkg füstölt,
főtt sonka,
1 szál puha füstölt kolbász,
25 dkg savanyú káposzta,
fél liter üveges kész céklasaláta,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
2 dl kefir,
1 szál tormagyökér,
1 csokor petrezselyem,
1 teáskanál friss (vagy szárított kapor),
1 darabka szerecsendió-virág,
2 szem szegfűbors,
1 babérlevél,
ízlés szerint törött bors és só.
Elkészítés:
Legalább 6 literes fazékba rakjuk a megmosott, letörülgetett, egy darabban hagyott marhahúst, beleszórjuk a babérlevelet, a szerecsendió-virágot, a borsot és a szegfűborsot, majd felöntjük 3 liternyi, zubogó, forrásban lévő vízzel.
1 evőkanál sóval addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul.
Ekkor hozzátesszük az egy darabban hagyott csirkemellet, a megtisztított zöldségeket, és tovább főzzük.
Közben a sonkát kis kockákra, a bőrétől megfosztott kolbászt pedig karikákra vágjuk.
A tormát megreszeljük.
A kefirrel összeöntött tejföllel simára keverjük a lisztet.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott savanyú káposztát.
A megfőtt húst levéből kivesszük, és kockára vágjuk.
A csirkemellet kicsontozzuk, és ugyancsak felkockázzuk, a zöldségeket pedig egyforma kis hasábokra vágjuk.
A levesbe beletesszük az összes húsfélét, zöldséget, káposztát, majd ismét felforraljuk. Beleszórjuk a kaprot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a reszelt torma felét, a céklasaláta levét és a csíkokra aprított céklát is.
A forrásban lévő levest behabarjuk a lisztes tejföllel.
Folyamatosan kevergetve jól kiforraljuk.
Leveses csészékben tálaljuk, mindegyik tetejére halmozva a megmaradt tormából, és kevés tejföllel meglocsolva.