Nagyban megkönnyítheti az egészségügyben dolgozók életét az a friss mobil informatikai fejlesztés, amivel a minap rukkolt elő a projekten együtt dolgozó InfomatiX Kft., MediTel Kft. és a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PBN). A konzorciumi partnerek által kifejlesztett MobilMed lehetővé teszi a kórházi és ellátó intézményekben dolgozó orvosok és szakápolók számára, hogy bármikor, bárhonnan, bármilyen korszerű mobil eszközzel felügyeljék betegeik állapotát, a kórházi informatikai rendszer diagnosztikai és ellátási adataira támaszkodva.

A konzorciumi partnerek többéves fejlesztési munkája eredményeként Európai Uniós K+F támogatással kifejlesztett MobilMed mobilalkalmazás jellemzően multiplatform alapú, így futtatható a piacon elfogadott, korszerű iOs, Android, Blackberry és MS Win környezetben intelligens mobiltelefonokon és tableteken egyaránt. A fejlesztés fontos eleme, hogy a szoftver hardver-függetlenül kínálja a mobil megoldást, de úgyszintén független az alkalmazott adatbázis-kezelők típusától is. Ez teljesen eltér a jelenlegi piaci kutatás-fejlesztési trendtől. A végeredmény pedig egy elérhető áru, flexibilis modul létrehozása.

A projekt célja az volt, hogy egy integrált mobil informatikai fejlesztés segítségével javuljon az egészségügyi szolgáltatások színvonala és a rendszer költség-hatékonyabban működhessen.

A konzorciumi partnerek által kifejlesztett MobilMed lehetővé teszi a kórházi és ellátó intézményekben dolgozó orvosok és szakápolók számára, hogy bármikor, bárhonnan, bármilyen korszerű mobil eszközzel felügyeljék betegeik állapotát, a kórház informatikai rendszer diagnosztikai és ellátási adataira támaszkodva. A MobilMed rendszer kétirányú hozzáférést biztosít a beteg információkhoz, távoli intézkedést is lehetővé téve a szükséges utasítások bevitelével. Teleradiológia, gyógyszer és egyéb adatokat, valamint konzíliumi kommunikációt is szolgáltat Wifi és GSM hálózatokon keresztül.

A MobilMed rendszer HL7 szabvánnyal illeszkedik a meglévő Kórházi Információs Rendszerekhez (KIR), annak szolgáltatásai platform-függetlenül bármilyen korszerű mobil eszközön elérhetők. 

A MobilMed életmentő szerepe rendkívüli jelentőségű lehet a gyógyító munkában, alkalmazásával a relatív orvosi kapacitás megtöbbszöröződhet, gyors, szakértelmet igénylő beavatkozásra nyílik lehetőség, a reakcióidő is lecsökkenhet, nem utolsó sorban pedig pontos diagnózis kép készül.

A konzorcium által létrehozott termék az oktatási, kutatási rendszerbe hatékonyan integrálható. Ennek személyi és szervezeti feltétele többszörösen is adott. Egyrészt a MediTel Kft. az általa menedzsel Humán Technológiai Centrum programot a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjával, a Budapesti Műszaki Egyetem Biomechanikai Tanszékével és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen valósítja meg, lehetőséget biztosítva ezzel a projekt során nyert új ismeretek átadására. A Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület az Európai Unió 7. keretprogramjában menedzselt IKT projekt keretében a pozsonyi, brnói, bécsi műszaki egyetemekkel együttműködve adja tovább a projekt alatt szerzett új tudást.

(A MediTel Kft. a hazai egészségipar meghatározó tagjaival dolgozik szoros együttműködésben, az Informatix Kft. az adatátvitel, az adatbázis-kezelés és szoftver-fejlesztés vezető hazai piaci szereplője, a PBN pedig hazai és nemzetközi projektekre szakosodott egyesület, komoly gazdasági forrás menedzsment tapasztalattal.)