Nagyjából fél évet késik a Washingtonban zajló első kafetériaper, ítélet az év végére várható – tudta meg a Magyar Idők. Az Edenred nevű francia multinacionális cég azután perelte be hazánkat külföldön, hogy az Erzsébet-utalványok bevezetésével lényegében kiszorult a hazai piacról. Idén azonban az Országgyűlés úgy döntött: jövőre a munkavállalók utalványok helyett immár készpénzt kaphatnak kafetériaként, a jogi eljárás elhúzódását ezek az új szabályok okozták. Hazánkat egyébként másik két francia utalványmulti is perbe fogta korábban.
Ragaszkodnak az igazukhoz, és továbbra is kártérítést követelnek hazánktól a francia utalványcégek – tudta meg lapunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Magyarországot még évekkel ezelőtt fogta perbe három multinacionális vállalat arra hivatkozva, hogy a magyar kafetériapiac átalakítása, a Szép-kártya és a rászorulók üdülését is segítő Erzsébet-utalvány térnyerése megsértette érdekeiket és kárt okozott nekik. A három vállalat – név szerint az Edenred, a Le Chéque Déjeuner és a Sodexo Pass – azonban nem honi és még csak nem is európai fórum előtt próbál érvényt szerezni igazának: az ügyet a Washingtonban székelő választott bíróság, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja elé vitte.

Beadványaikban a multicégek azzal érveltek, hogy a szabályok átalakításával hazánk megsértett egy, a francia és a magyar kormány között 1987-ben létrejött egyezményt.

A franciák által kifogásolt rendszer tette lehetővé a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatását

A rendszerváltozás előtt aláírt, de máig élő megállapodás a beruházások kölcsönös elősegítését és védelmét rögzíti. Az ügymenet alapján korábban arra lehetett számítani, hogy az elsőként indult eljárásban, az Edenred beadványa kapcsán már idén nyáron megszülethet a nemzetközi fórum döntése. Erre azonban mégsem került sor. A késés okáról szólva a fejlesztési tárca azt közölte: az Edenred ügyében a választott bíróság nyáron arra kérte a feleket, hogy pontosítsák álláspontjukat, a magyar törvényhozás ugyanis az év közepén megváltoztatta a hazai kafetériaszabályokat. A parlament az év közepén úgy döntött: az Erzsébet-utalványokhoz ezentúl nem kapcsolódik olyan adóügyi előny, mint eddig. Az adószabályok jövőre két kafetériajuttatást támogatnak igazán: a munkáltató százezer forintot készpénzben nyújthat majd dolgozóinak, ezenfelül a közszféra alkalmazottai újabb százezer forintot, a magánszféra munkavállalói pedig legfeljebb 350 ezer forintot kaphatnak Szép-kártyájukra.

Az eljárásban nyáron a magyar államnak és a francia Edenrednek arról kellett nyilatkoznia, hogy véleménye szerint az új szabályváltozás befolyásolja-e az ügy megítélését. A magyar beadvány azt hangsúlyozta, hogy az Edenred keresete eredetileg is nélkülözött minden alapot, a paragrafusok idei megváltoztatása pedig végképp indokolatlanná tett bármiféle fellépést. A francia szerint a mostani törvénymódosításnak nincs hatása a korábbi kártérítési igényére, és kérelmét fenntartotta. A bírósági döntést az esztendő végén vagy 2017 elején hirdethetik ki. Megtudtuk azt is, hogy a másik két eljárás bizonyosan később fejeződik be. A Le Chéque Déjeuner beadványa az év végén kerülhet a nemzetközi fórum napirendjére, a Sodexo Pass igényének jogosságáról pedig 2017 tavaszán tarthatnak tárgyalást. Ítélet nagyjából egy év múlva várható.

Meg kell jegyezni, hogy a washingtoni fórum mellett az Európai Unió Bírósága is foglalkozott a magyar kafetériarendszerrel. A luxembourgi testület idén februárban több ponton is jogsértőnek minősítette az Erzsébet-utalványról és a Szép-kártyáról szóló korábbi hazai szabályrendszert. Az Országgyűlés e bírói álláspont alapján módosította a jogszabályt.