Miféle mosószer lehet az, amit koszos raktárak mélyén kotyvasztanak? És vajon tisztára mossa-e a szennyest az a fehér por, amit betonkeverőben mixeltek össze? Családi vállalkozásban hamisítottak márkás mosószereket Nyíregyházán, csak a bandavezér kapott börtönt, a többiek megúszták felfüggesztettel és pénzbüntetéssel, pedig jól mehetett az üzlet, és kotyvalékaikkal a vásárlóknak is kárt okozhattak. Az ukrán határ közelében több hasonló banda bukott le az elmúlt időszakban. Óvatosabb bűnözői körök a kábítószer és cigarettacsempészés helyett termékhamisítással próbálkoznak. Ha nem is olyan nagy a haszon, kevesebbet kockáztatnak.
Miféle mosószer lehet az, amit koszos raktárak mélyén kotyvasztanak? És vajon tisztára mossa a szennyest ez a fehér por, amit betonkeverőben mixeltek össze? Volt idő, amikor elképesztő méreteket öltött a mosószer-hamisítás Nyíregyháza és Békéscsaba környékén. A nyomozók évente többször is illegális telepre bukkantak, és tonnaszám foglaltak le hamisított tisztítószereket. Ha pedig lebukott egy banda, és kivonták a forgalomból, helyébe nem sokkal később mások léptek.

Világmárkák

A Nyíregyházi Járásbíróságon hamarosan ítéletet hoznak az egyik ilyen banda ügyében. Ránézésre világmárkák mosószereit árusítottá, sokan be is dőltek, azt hitték eredeti terméket vesznek jó áron, de legalábbis az olcsó portéka nem lehet annyira rossz, hogy ne érje meg. A családi vállalkozás Nyíregyháza ipari övezetében bérelt raktárat, a Kinizsi utcai telephely egy hátsó raktárban folyt a hamisítás.

Nem is tudták…

Amikor a NAV nyomozói lecsaptak, a munkások azzal védekeztek, ők nem tudtak semmiről. A bíró szerint azonban tisztában kellett lenniük azzal, hogy ezeket a világmárkákat nem ilyen körülmények között szokták csomagolni. (A telephelyen találtak egy, az építkezéseken rendszeresített betonkeverő gépet, ebben folyt például a mosóporok keverése.) Később sikerült elfogni a banda vezetőit, egy büntetett előéletű férfit, a feleségét, és az üzem vezetőjét. A csoport viszonylag szervezetten dolgozott, mindenkinek megvolt a maga dolga. Az elsőrendű vádlott a telephelyeket bérelte, a másodrendű feladata az értékesítés volt, a harmadrendű vádlott szerezte az embereket, és mindhárman rés

Senkit nem csaptunk be

A banda főnöke azt mondja, senkit nem csaptak be. A férfi kamerán kívül arról beszélt a Kékfénynek, nem igaz, hogy rossz minőségű lett volna az általuk kevert mosószer. Állítása szerint az alapanyagokat ugyanúgy németországi vegyipari üzemekből szerezték be, mint a neves márkákat gyártó világcégek, Bérczes László ügyvéd, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület jogérvényesítési munkacsoport vezető azonban azt mondja: nincsenek csodák, ami olcsóbb, abból kispórolták a lényeget.

Adalékok, enzimek

Nem a címke és a csomagolás ugyanis a lényeg, hanem ami benne van. A neves márkák jelentős kutatási összegeket fordítanak arra, hogy speciális adalékokat fejlesszenek ki. Más enzim oldja például a zsíros foltokat, más a pörköltszaftot, más a vért, a vörösbort, a csokoládét, a kechupot vagy a fűfoltokat. Van adalék, amelyik abban segít, hogy alacsonyabb hőfok és kevesebb energia is elég legyen a mosáshoz, egy másikat pedig azért kevernek a mosószerhez, hogy a ruha ne menjen tönkre, ne fakuljon ki. Ezek a speciális adalékok titkosak és drágák, ezért biztosan hiányoznak a hamisítványokból.

Mindig lesz, aki elhiszi

Az elmúlt években pedig egyre több ilyen utánzat bukkant fel, évi 50-60 kereskedelmi egységnél kell lefoglalni árut, és 2-3-4 gyárat is felderítenek a nyomozók. Ebből látszik, hogy kelendő a hamis áru. Hiába gyanús, ha olcsó. Mindig lesz, aki elhiszi, hogy megcsípett egy tuti jó beszerzési forrást. Bérczes László szerint, aki nem akarja, hogy becsapják, az megbízható üzletben vásároljon. Többet ő sem tud tanácsolni.

Újrakezdik

A banda egyébként, miután lebukott, nem esett kétségbe, a bíróság szerint átköltöztek Nyíregyháza túlsó felére. Új melósokat fogadtak, új betonkeverőt szereztek, megmaradt a régi vevőkör és ment tovább az üzlet. A NAV megint rájuk talált. Ezt a telepet is bezárták. Az ügyészség összesen hét ember ellen emelt vádat: a bandavezér, a felesége, az üzemvezető és a munkások ellen.

Börtönt csak a bandavezér kapott

A főnököt a bíróság iparjogvédelmi jogok megsértésének büntette miatt halmazati büntetésül 2 év 4 hónap börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi felesége és az üzemvezető felfüggesztett szabadságvesztést kapott, a munkások megúszták fejenként 300 ezer forint pénzbüntetéssel, amire még részletfizetési kedvezményt is adott a bíróság. Az ítéletet egy kivételével mindenki azonnal elfogadta, csak legyenek már túl rajta. Egyedül a bandavezér háborgott, aki fellebbezett az ítélete ellen.

Kis halak

Az ügyvéd azt mondja, ritka a tényleges szabadságvesztés, szerinte túl enyhék a büntetések, nincs visszatartó erejük. Ráadásul a hatóságok gyakran megelégszenek a kis halakkal, nem nyomoznak tovább, pedig számos jel mutat arra, hogy nem elszigetelt piti hamisítókról van szó, hanem egy komolyan szervezett és a háttérből támogatott milliárdos üzletről.