Nagyon trendi most gasztrovállalkozást indítani a fiatalok körében – jelentette ki Kovács Patrik a Fiatal Vállalkozások Országos Szövetségének (Fivosz) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.
Mindenkinek az álma egy kis kávézó, vagy egy kürtőskalács-manufaktúra, vagy valamilyen kézművesélelmiszer-startup. egyébként ebben a legnagyobb az „elhullási arány” is – jegyezte meg.

A kreativitás nagyon fontos az induló vállalkozások életében, különösen akkor, amikor piacokat akarnak nyerni – mondta az elnöke, aki megemlítette: tud egy olyan jégkrémmanufaktúráról, mely online pókeren nyerte az alaptőkét az induláshoz.

A Fivosz egyébként szakmai segítséget nyújt a vállalkozásoknak, és egy olyan közösséget alkotnak, melyben a tagok egymást segítve szeretnének sikeresek lenni – fogalmazott az elnök.

Elmondta azt is: 2014-ben az össze Magyarországon újonnan alapított vállalkozás 4,14 százalékát segítette a szervezet egy projekt keretében. Tehát több mint 1200 cég indult el, ezek a mai napig működnek. Nagyon sokféle területen el lehet indulni, bármi, amit az ember szeret, abból tud jó vállalkozást építeni – véli Kovács Patrik, aki beszámolt arról, hogy egyik tagjuk például mellbimbót tetovál vissza olyan embereknek, akik mondjuk egy daganat miatt elveszítették a mellüket.

A fiatal vállalkozók többnyire úgy gondolkodnak, hogy szeretnének valamilyen értéket teremteni, vagy társadalmi problémát megoldani, s ebből megélni.

A legalább egy főt alkalmazó fiatal vállalkozások arányában Magyarország egyébként a négyszeresét hozza az uniós átlagnak, és Európában az első. Ez azért érdekes – fűzte hozzá az elnök –, mert nemrég még 30 százalékos volt a fiatalok munkanélkülisége nálunk, és ez közel 12 százalékra esett vissza. A fiatal cégek alapítói egyébként sokkal szívesebben alkalmaznak „kortársakat”, vagyis a fiatal vállalkozásoknak van egyfajta felszívó hatása a saját korcsoportjukban – magyarázta.

A Fivosz november 18-án, a fiatal vállalkozók gáláján adja át idén a díjait. Olyan fiatalokat ismernek el, akik elszántak és komoly értéket tudtak teremteni. Tavaly Keszthelyi Erik nyerte a fiatal vállalkozók díját, ő ma az egyik legnagyobb biztosítási alkusz, a tavalyelőtti díjazott, Szórádi Bence cége pedig bekerült Európa 50 leggyorsabban növekvő vállalkozása közé – jegyezte meg.

MTI